h

SP: Provincie moet zich sterk maken voor goed openbaar onderwijs

8 januari 2010

SP: Provincie moet zich sterk maken voor goed openbaar onderwijs

Bezorgde ouders uit Maasbree maakten vandaag tijdens de vergadering van de Statencommissie van het sociaal domein, gebruik van het spreekrecht. De ouders vertelden over de manier waarop ze worden tegengewerkt bij het stichten van een openbare school in Maasbree.

SP Statenlid Thijs Coppus: "De problemen waar de ouders in Maasbree tegenaan lopen zijn tekenend voor de situatie van het openbaar onderwijs in de hele regio Venlo. Enkele jaren geleden, toen Akkoord - een organisatie voor openbaar onderwijs - in Horst een nieuwe openbare school wilde starten, stak de gemeente Horst aan de Maas hier een stokje voor. Dynamiek - een organisatie voor bijzonder onderwijs - werd gevraagd om een katholieke school om te vormen tot een openbare school."

Vandaag werd ook duidelijk dat Joep Derix, de directeur van onderwijsorganisatie Akkoord op non-actief is gezet door het door de gemeenten in de regio Venlo aangestelde interim bestuur. Al eerder werd het bestuur van Akkoord door de gemeentebesturen ontslagen.

De reden voor het ontslag van het bestuur van Akkoord, is het feit dat het bestuur volgens de gemeenten weigerde om onderzoek te doen naar klachten over de heer Derix. "Het is terecht dat een bestuur aangesproken wordt op klachten over het functioneren van haar directeur. Hier moet iets mee worden gedaan. Toch heb ik de indruk dat de gemeenten ook hebben gezocht naar een stok om Akkoord en haar directeur mee te slaan. Want met enige regelmaat strijkt Akkoord de gemeenten tegen de haren door haar eigen weg te gaan of de confrontatie aan te gaan. Dit is een logisch gevolg van het besluit om het openbaar onderwijs te verzelfstandigen, dat in 2003 is genomen. De gemeenten wilden in 2003 een de 'straatvechter' die het openbaar onderwijs in de regio vorm zou geven. Die hebben ze gevonden." Aldus SP Statenlid Peter Visser.

Thijs Coppus: "Tot hoe ver de verbetenheid van de gemeenten leidt, blijkt wel uit de schriftelijke oproep die de Venlose wethouder Terstrote heeft afgelopen jaar aan oud medewerkers van Akkoord deed. Terstrote verzocht een grote groep oud medewerkers om klachten over Derix te melden op het Venlose stadhuis.Het lijkt er sterk op dat de gemeenten in de regio Venlo bezig zijn om Akkoord te ontmantelen en onder te brengen bij onderwijsorganisaties voor bijzonder onderwijs. Met het ontslag van het bestuur en het onschadelijk maken van de directeur, zijn twee belangrijke stappen gezet.Door openbare basisscholen onder te brengen bij grote onderwijsorganisaties voor bijzonder onderwijs, vertroebelt het verschil tussen bijzonder en openbaar onderwijs en wordt de keuzevrijheid voor ouders beperkt."

"Strikt genomen heeft de provincie geen invloed op het basisonderwijs in de verschillende gemeenten. Toch bemoeit de provincie zich met enige regelmaat met het basisonderwijs. Denk bijvoorbeeld aan initiatieven voor meertalig onderwijs. Omdat de problemen in Noord-Limburg zich niet beperken tot een gemeente en het hier over een fundamentele discussie over het openbaar onderwijs gaat, moet de provincie de gemeentebesturen ter verantwoording roepen." Aldus SP Statenlid Peter Visser.

U bent hier