h

SP: kritisch kijken naar taken provincie

22 januari 2010

SP: kritisch kijken naar taken provincie

De SP wil dat er kritisch wordt gekeken naar de taken van de provincie Limburg. "De provincie Limburg moet niet op de stoel van gemeenten gaan zitten en moet er vooral voor zorgen dat een belangrijke voorziening zoals de jeugdzorg zo goed mogelijk lokaal of regionaal wordt geregeld." Aldus SP fractievoorzitter Thijs Coppus vandaag tijdens de Statencommissie economische zaken.

"De provincie Limburg wil zich met te veel zaken bemoeien. De afgelopen tien jaar is de provincie steeds meer geld uit gaan geven en is de begroting verdubbeld. Dit is een slechte zaak omdat veel taken van de provincie veel beter gemeentelijk of regionaal kunnen worden opgepakt. Daarnaast wil de provincie Limburg zich met zaken bemoeien die helemaal niet bij de provincie thuis horen. Denk bijvoorbeeld aan het Sporting Limburg debacle. De SP wil dat de provincie Limburg zich vooral gaat richten op ruimtelijke ordening en economie. Denk bijvoorbeeld aan het beheer van provinciale wegen en het maken van streekplannen."

Uiteindelijk zou de SP zou het liefst zien dat Limburg wordt opgesplitst in een aantal kleinere regio's. "Wij willen dat de provincies letterlijk dichter bij de mensen komen te staan. Dit kan het beste met kleinere provincies." Aldus Thijs Coppus, fractievoorzitter voor de SP in Provinciale Staten.

Lees hier een uitgebreider opinieartikel over de toekomst van de provincies volgens de SP.

U bent hier