h

Zuid-Limburgse agenten: werkdruk extreem, veiligheid in geding

29 december 2009

Zuid-Limburgse agenten: werkdruk extreem, veiligheid in geding

De SP heeft onderzoek gedaan naar de omstandigheden waarin politieagenten hun werk verrichten. Uit het rapport ‘De Agent aan het woord’ blijkt onder andere dat zo’n 80% van de Zuid-Limburgse agenten vindt dat de korpsleiding niet weet wat er op straat gebeurt en klaagt zo’n driekwart over extreem hoge werkdruk en bureaucratie. Zij vrezen hun eigen veiligheid en die van burgers. Het Kabinet Balkenende wil desondanks 190 miljoen euro bezuinigen. De SP laat in Zuid-Limburg alle sirenes loeien: stop het uitkleden van de politie! De veiligheid is in het geding.

De agenten geven aan dat ze te weinig toekomen aan werk in de buurt. Ruim 72% van de agenten heeft te weinig tijd om daadwerkelijk in de wijk aan het werk te zijn. "De hoeveelheid schriftelijk werk is ronduit belachelijk. Voor een actie van 3 minuten ben je 3 uur aan het typen." stelt één van de Zuid-Limburgse agenten in het SP-onderzoek De Agent aan het woord.

De agenten vrezen dat de bezuiniging van het kabinet Balkenende de definitieve teloorgang van de politie inhoudt. “Uit ons onderzoek blijkt dat politie-agenten niets liever willen dan meer op straat zijn. Ze verzuipen in bureaucratie, bonnetjesschrijverij en werkdruk. En nu willen Balkenende en ter Horst ook nog eens 190 miljoen euro bezuinigen. Wij luiden de noodklok: stop het uitkleden van de politie, de veiligheid is in het geding!.” Aldus Thijs Coppus, fractievoorzitter voor de SP in Provinciale Staten.

De SP zal de resultaten van het onderzoek doen toekomen aan Gerd Leers, korpsbeheerder Limburg Zuid. Ook roept de SP de Limburgse gemeenten op ‘alle sirenes te laten loeien’ in verband met de bezuinigingen door het Kabinet Balkenende.

Agenten met vragen of opmerkingen kunnen hier terecht: politie@sp.nl of limburg@sp.nl

U bent hier