h

Scherpe controle op declaraties

11 december 2009

Scherpe controle op declaraties

Op aandringen van Dagblad de Limburger zijn de declaraties van de fractievoorzitters in Provinciale Staten openbaar gemaakt. Naast de maandelijkse vergoeding van 700 euro netto die Statenleden ontvangen, kunnen ze ook hun reiskosten declareren. Hier is de afgelopen jaren veelvuldig van gebruik gemaakt.

Veel Statenleden hebben een ov-jaarkaart van de provincie. Anderen kunnen de met de auto gereden kilometers declareren. Een ov-jaarkaart om eerste klas te kunnen reizen kost jaarlijks 6000 euro. De declaraties voor met de auto gereden kilometers varieerden van 300 tot ruim 4000 euro. “Gigantische bedragen.” Aldus Thijs Coppus, fractievoorzitter voor de SP in Provinciale Staten. “Alle declaraties voldoen weliswaar aan de regels, maar dat wil niet zeggen dat zulke bedragen gerechtvaardigd zijn. De SP is nooit voorstander geweest van het verstrekken van eerste klas ov-jaarkaarten. Er zijn veel slimmere en goedkopere oplossingen te bedenken. Denk bijvoorbeeld aan het verstrekken van trajectkaarten en voor mensen die in Noord-Limburg wonen tweede klas ov-jaarkaarten.”

Drie fractievoorzitters hebben de afgelopen jaren geen reiskosten gedeclareerd. Thijs Coppus is een van hen. “Via mijn werkgever heb ik een tweede klas ov-jaarkaart. Daarnaast vind ik dat Statenleden erg terughoudend moeten zijn met declareren. Ze ontvangen immers een ruime vergoeding. Binnen de SP hebben we de afspraak dat Statenleden de helft van hun vergoeding afdragen aan de partij. De andere helft van de vergoeding wordt gebruikt voor extra kosten die als gevolg van het Statenwerk worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan verlet op het werk. Reiskosten naar het provinciehuis worden wel bij de provincie gedeclareerd. De reiskosten naar evenementen zoals Pinkpop die door een aantal Statenleden van andere partijen zijn gedeclareerd, mogen de SP Statenleden niet declareren. Wel hebben een aantal Statenleden van de SP een ov-jaarkaart van de provincie. Naar de noodzaak hiervan gaan we de komende tijd nog eens scherp kijken.” Aldus Coppus.

Bekijk de declaraties hier.

U bent hier