h

Transformatieplan Encigroeve: Ook het plan heeft nog gaten.

7 november 2009

Transformatieplan Encigroeve: Ook het plan heeft nog gaten.

Vrijdag 6 november stond het transformatieplan voor de Encigroeve sonderend op de agenda van een commissievergadering van Provinciale Staten. De SP fractie was kritisch omdat er nog enkele hiaten in het plan zitten.

SP Statenlid Peter Visser: "Op zich is de manier van besluitvorming, de procedure voor de totstandkoming van het plan, een goede mogelijkheid om bewoners en andere betrokkenen bij de besluitvorming te betrekken. Toch zullen we deze procedure goed moeten evalueren. Aan het einde van de procedure zijn nog hiaten die het mogelijk maken dat er toch nog gemanipuleerd wordt. Deze hiaten moeten er uit."

Volgens de SP heeft het transformatieplan een aantal goede onderdelen. Peter Visser: "De kwaliteit van het gebied gaat er geweldig op vooruit als de plannen inderdaad lukken. Zo is nu wel aangetoond dat de hoeveelheid werkgelegenheid veel groter zal worden dan de huidige hoeveelheid, iets dat de SP altijd al heeft voorgehouden. Maar in het plan zitten ook een aantal zaken die zeer nadelig uit kunnen pakken, enkele voorbeelden:

- De zoneringen zoals ze zijn voorgesteld: Industrie, overgangszone, zone met natuurlijke recreatie, recreatieve natuur en stiltegebieden. Daar is niks mis mee. Het knelpunt is, dat als je geen regels stelt dan kan het mis gaan. Zo is nog nergens te vinden aan welke eisen de bedrijvigheden, die er plaats gaan vinden, moeten voldoen om. Er zijn geen milieuregels vastgelegd, bijvoorbeeld op het gebied van stank, fijnstof en geluid. Dit geldt niet alleen voor het industrieterrein maar ook voor het overgangsgebied. In de kern staan zowel recreatie en natuur centraal. Er is nog niet vastgelegd aan welke voorwaarden voldaan dient te worden. Voorbeeld: We krijgen hopelijk toch geen 'fantasialand'?

- Over het, al of niet, verdwijnen van de hoge schoorsteen hebben we geen antwoord gekregen. Als deze niet verdwijnt dan zijn er wedrom vervuilende industriemogelijkheden die storend zijn voor natuur, recreatie en natuurlijk omwonenden. Voorbeeld: De Enci (of dochteronderneming) ziet wel iets in een vuilverbrandingsinstallatie voor bijvoorbeeld kadavers en diermeel. Dan komt zo'n schoorsteen goed van pas en bewoners zijn geen stap verder, integendeel.

- Het financiële plaatje is ook nog helemaal niet rond. Het gevaar dreigt dat, om het plan te verwezenlijken, toch nog activiteiten getolereerd gaan worden die er eigenlijk niet mogen zijn. Een soort chantage dus. Voorbeeld: Een onderneming of industrie wil wel komen maar dan onder veel ruimere regels. Denk bijvoorbeeld maar aan een ongewenst attractiepark of verbrandingsactiviteit."

U bent hier