h

Opnieuw vraagtekens bij ontgrondingen

3 november 2009

Opnieuw vraagtekens bij ontgrondingen

Moet de beveiliging van de Maas betaald worden door middel van grindwinning of andersom? Dat vraagt het Limburgse SP-Statenlid Edwin Bus zich af, nu het Consortium Grensmaas heeft laten weten dat de belastingbetaler mede moet opdraaien voor het verbreden en verdiepen van de Maas.

Volgens berichtgeving in de media is er sprake van een miljoenentegenvaller bij de Maaswerken. De genoemde wens van het consortium is volgens Edwin Bus strijdig met het uitgangspunt dat de bescherming tegen hoogwater betaald zou worden uit de opbrengsten van grindwinning.

De SP’er vroeg al eerder opheldering over het gegeven dat de provincie niet langer afwijzend staat tegenover grootschalige ontgrindingen buiten het Grensmaasgebied. Bus: “Ik vraag me af of het een met het ander te maken heeft. In beide gevallen zouden we namelijk te maken met een met een aanzienlijke koerswijziging van het beleid. Of is het soms de bedoeling dat onder het mom van ‘we hebben nou eenmaal geen keus’ de geesten langzaam rijp worden gemaakt voor nieuwe grootschalige ontgrondingen langs de Maas?”

U bent hier