h

Een nieuwe koers voor Limburg

13 november 2009

Een nieuwe koers voor Limburg

Vandaag vond in Provinciale Staten de begrotingsbehandeling plaats. Tijdens de begrotingsbehandeling worden de plannen van de provincie voor de komende jaren besproken. De SP was niet onder de indruk van de plannen van het provinciebestuur. “Dit college komt ondanks de economische crisis niet met nieuwe plannen. We moeten juist nu van de economische crisis gebruik maken door in te zetten op duurzame landbouw en groene energie.” Aldus SP fractieleider Thijs Coppus.

Thijs Coppus: “De economische crisis heeft het afgelopen jaar in alle hevigheid toegeslagen. Bedrijven zijn in moeilijkheden gekomen en duizenden mensen zijn ontslagen. De crisis heeft de manco's van ons economisch systeem blootgelegd. Daarom is het juist nu de tijd om nieuwe keuzes te maken, voor nu en de voor toekomst. Ondanks de crisis is het college van plan om niet van koers te veranderen. Hierdoor dreigt Limburg belangrijke kansen mis te lopen. De uitdagingen die ons staan te wachten zijn groter dan ooit.”

De SP wil dat er door de provincie wordt geïnvesteerd in woningbouw, duurzame energie en elektrische auto's en duurzame landbouw. Hiervoor moet de komende jaren 80 miljoen euro worden uitgetrokken. “Dit bedrag halen wij uit projecten zoals de Buitenring Parkstad en de Greenportlane Venlo. Deze wegen hoeven niet als vierbaansweg worden aangelegd, de provincie moet investeren in duurzame maatregelen, niet in meer asfalt.”

Een meerderheid van CDA, PvdA en VVD heeft de voorstellen van de SP voor duurzame woningrenovaties, een nieuw energiebedrijf en meer steun voor elektrische auto's verworpen. “Dit is erg jammer.” Aldus Thijs Coppus. “Blijkbaar zijn de meeste Limburgse partijen nog niet klaar voor een nieuwe sociale en duurzame koers voor Limburg. Wij blijven door knokken en zullen de komende tijd met nieuwe voorstellen voor een beter Limburg komen.”

Lees hier de voorstellen van de SP en lees hier de eerste termijn van de SP tijdens de Algemene Beschouwingen (pdf).

U bent hier