h

"Geen vertrouwen meer in Gedeputeerde Staten"

10 oktober 2009

"Geen vertrouwen meer in Gedeputeerde Staten"

Bijna de voltallige oppositie in Provinciale Staten heeft gisteren tijdens het Statendebat over Sporting Limburg het vertrouwen opgezegd in het college van Gedeputeerde Staten (GS). Aanleiding hiervoor was het optreden van Commissaris der Koningin Frissen in de fusie tussen Roda JC en Fortuna Sittard en de manier waarop gedeputeerde Driessen zijn wantrouwen uitspraak over de oppositie in Provinciale Staten.

SP fractievoorzitter Thijs Coppus: “Tijdens het debat over Sporting Limburg bleek dat de heer Frissen verwachtingen heeft gewerkt bij de stuurgroep topvoetbal Limburg. Hij deed dit door voortdurend zijn vertrouwen uit te spreken over de fusie én financiële steun van de provincie. In het Statendebat wilde de heer Frissen in eerste instantie niet ingaan op vragen van de Staten. Pas nadat de SP samen met GroenLinks en de VVD dreigden met verregaande stappen ging de Commissaris der Koningin in op vragen en gevoelens van de Staten en in het bijzonder de oppositie.”

Nadat de heer Frissen voor de tweede keer op vragen van Provinciale Staten was ingegaan, ging de heer Driessen namens Gedeputeerde Staten in op Sporting Limburg, het standpunt van Gedeputeerde Staten en het debat in Provinciale Staten. “Gedeputeerde Driessen schoffeerde de Staten door te beweren dat oppositiepartijen het democratisch proces in de provincie saboteren door het college kritisch te volgen en te vragen naar onderzoeken. Kortom, door haar controlerende taak uit te voeren. Tevens kondigde de heer Driessen aan dat Gedeputeerde Staten op precies dezelfde manier door zullen gaan. Het mag duidelijk zijn dat de maat voor de SP vol was. Deze coalitie van CDA, PvdA en PNL neemt Provinciale Staten absoluut niet serieus. Kritische vragen worden zelfs afgedaan als sabotage. Door deze opmerkingen, de manier waarop CDA en PvdA de Staten voortdurend tegenwerken en om gaan met kritische onderzoeken, is de SP haar vertrouwen in Gedeputeerde Staten volledig kwijt geraakt. Wij zijn dit college liever kwijt dan rijk.” Aldus Thijs Coppus.

In reactie op de houding van Gedeputeerde Staten heeft de SP samen met de VVD, GroenLinks, de Partij voor de Dieren en de SPD een motie van wantrouwen tegen Gedeputeerde Staten ingediend.
“Wij realiseren ons erg goed dat dit een zeer zwaar middel is, maar de fractie kwam unaniem tot de conclusie dat dit de enige juiste reactie is op de arrogante houding van dit college dat totaal geen oog heeft voor de gevoelens die leven onder de Limburgse bevolking en in Provinciale Staten. Het feit dat bijna de hele oppositie de motie van wantrouwen steunde is veelzeggend. De SP kan niemand meer uitleggen waarom wij willen dat deze club CDA'ers en PvdA'ers op het pluche blijft zitten.”

U bent hier