h

Leden GS moeten zich verantwoorden over hun declaratiegedrag

2 september 2009

Leden GS moeten zich verantwoorden over hun declaratiegedrag

Afgelopen maandag werden om 17.00 uur 's middags alle declaraties van de leden van Gedeputeerde Staten (GS) openbaar gemaakt. Alle leden van GS samen hebben in 2008 ruim 135.000 euro gedeclareerd. Dit is exclusief de maandelijkse onkostenvergoeding van 600 euro. In een eerste reactie liet de SP weten “zeer verontwaardigd” te zijn over het hoge bedrag en vooral de kosten voor buitenlandse reizen (60.000 euro in 2008) absurd te vinden. Inmiddels zijn alle bonnetjes bekeken. Duidelijk is dat dagelijkse zaken zoals een kop koffie of een consumptie op het vliegveld in veel gevallen niet van de onkostenvergoeding werden betaald, maar werden gedeclareerd. “Te gek voor woorden.” Aldus fractievoorzitter Thijs Coppus.

Thijs Coppus: “Er is iets mis met de declaratiecultuur in Limburg, dat lijkt me duidelijk. Kleine zaken, die met de onkostenvergoeding moeten worden betaald, werden nog eens apart gedeclareerd en de reizen naar het buitenland van de leden van GS kosten de Limburgse belastingbetaler jaarlijks 60.000 euro. Naast hun salaris en onkostenvergoeding, declareerden de leden van Gedeputeerde Staten in 2008 135.000 euro, dit is te gek voor woorden. Met 135.000 euro kunnen vier onderwijzers een jaar lang worden betaald. In Limburg gaat dit geld op aan reizen, hotelovernachtingen, diners en vergaderingen.”

De SP wil op korte termijn van Gedeputeerde Staten weten wat het effect is geweest van alle reizen naar het buitenland. Daarnaast moet er snel een debat komen over deze declaratie-affaire. “Wij willen dat de verantwoordelijke bestuurders zich publiekelijk verantwoorden over hun declaratiegedrag. De Commissaris der Koningin heeft 'beterschap' beloofd, maar wat ons betreft is de kous niet mee af." Aldus Thijs Coppus.

U bent hier