h

ALLEEN STATENENQUETE KAN IMPASSE SPORTING LIMBURG DOORBREKEN

21 september 2009

ALLEEN STATENENQUETE KAN IMPASSE SPORTING LIMBURG DOORBREKEN

De Statenfractie van de SP is van mening dat een Statenenquête het enige middel is om de impasse rondom Sporting Limburg te doorbreken. Het door de Unit Control van de provincie uitgevoerde onderzoek is weliswaar binnen de opdracht uitgevoerd maar ontoereikend om een helder beeld te krijgen van het proces dat uiteindelijk heeft geleid tot het debacle van de door de Commissaris van de Koningin Frissen geïnitieerde fusieproces.

“Het onderzoek van de Unit Control is enkel en alleen gericht op de formele financiële en juridische toezeggingen en consequenties voor de provincie en laat de mondelinge toezeggingen en gesprekken die in dit kader hebben plaatsgevonden buiten beschouwing. Het feit dat de stuurgroep op geen enkele wijze haar verhaal heeft kunnen doen is tekenend voor het resultaat, dat dus onvolledig is”: aldus SP woordvoerder Daan Prevoo.

De allerbelangrijkste redenen om een breed onderzoek te gelasten is het feit dat door de hele gang van zaken het vertrouwen in de provinciale politiek ernstig is geschaad. Het beeld van de burger om politiek te wantrouwen wordt hiermee alleen versterkt. Daarnaast wordt de integriteit van alle betrokkenen ernstig in twijfel wordt getrokken. “Ik doel hiermee niet alleen op de persoonlijke schade die bijvoorbeeld Sef Vergoossen, Olaf Van Einthoven en Arie de Zeeuw oplopen maar ook van de Commissaris van de Koningin Frissen zelf. De Statenenquête biedt de mogelijkheid om alle betrokkenen onder ede te horen. De resultaten van dit onderzoek zal duidelijkheid verschaffen en betrokkenen al dan niet vrijpleiten. En dit zou ook het doel van Provinciale Staten inclusief de coalitiepartijen CDA, PvdA en PNL moeten zijn:” aldus Prevoo.

De conclusie uit het rapport dat er geen schade is ontstaan is volgens de SP onjuist. Het hele fusieproces heeft de gemeenschap uit provinciale budgetten circa 1 miljoen euro gekost. Burgers hebben recht te weten wat er met dit geld is gebeurd. Daarnaast hebben zowel Fortuna Sittard als Roda JC volgens de SP materiële en immateriële schade opgelopen gedurende het fusietraject. Hierbij valt te denken aan minder entreeopbrengsten, minder sponsorinkomsten en andere naburige inkomstenderving. Mogelijk zijn er ook extra kosten gemaakt in personeelsaangelegenheden en de doorstart als zelfstandige BVO.
Het is niet ondenkbaar dat er alsnog claims gaan komen van beide clubs en dat er een juridisch strijd ontstaat tussen stuurgroepleden en provincie.

“Indien er geen Statenenquête komt wordt het beeld van een politieke doofpotaffaire alleen maar versterkt. Het is in het belang van alle partijen en met name van de weigerende partijen als CDA en PvdA om schoon schip te maken. Als er niets te verbergen valt stem je eenvoudigweg in met deze enquête. De SP roept dan ook alle fracties op om eensgezind in te stemmen met een vervolgonderzoek: “aldus Daan Prevoo.

U bent hier