h

SP: steun voor medewerkers Orbis

29 augustus 2009

SP: steun voor medewerkers Orbis

Afgelopen vrijdag debatteerden Provinciale Staten over de situatie bij Orbis. De in problemen gekomen zorgorganisatie moet op korte termijn honderden mensen ontslaan. Voor het sociaal plan is een lening van 20 miljoen euro nodig, de provincie heeft een garantstelling van 5 miljoen euro voor deze lening afgegeven. De SP heeft ingestemd met de garantstelling, wel was de partij zeer kritisch over het wanbestuur van voormalige bestuurders van Orbis en de voorwaarden die aan de garantstelling werden gesteld.

SP fractievoorzitter Thijs Coppus: "Orbis is door wanbeleid, toenemende marktwerking en grootheidswaanzin van enkele bestuurders in de problemen gekomen. Ik zal er geen doekjes om winden: de bestuurders van Orbis hebben gefaald. Niet de zorg voor de patiënten en goed werkgeverschap, maar een marmeren zorgpaleis was het uiteindelijke doel. Voor de fouten die het bestuur van Orbis heeft gemaakt mogen patiënten, medewerkers, het Atrium-ziekenhuis en de Limburgse samenleving mogen niet de dupe van worden."

De rijksoverheid is voor een groot deel verantwoordelijk voor de problemen die bij Orbis zijn ontstaan. Toch heeft minister Klink tot op heden geweigerd om Orbis te ondersteunen. Thijs Coppus: "Minister Klink heeft geen cent over voor het sociaal plan en laat hij de gemeente Sittard-Geleen en de provincie het puin ruimen. Dit is ongelofelijk. Door de invoering van de marktwerking in de ziekenhuiszorg is Orbis in grote problemen gekomen. Bovendien was het minister Borst, een van de voorgangers van Klink, die haar goedkeuring heeft verleend voor de bouw van het ziekenhuis van de 21e eeuw. Een aantal zaken die nu bij Orbis worden toegepast, zullen straks in alle ziekenhuizen worden toegepast. Het mag niet zo zijn dat Orbis hier alleen het leergeld van moet betalen."

Een belangrijke voorwaarde voor steun voor het sociaal plan was een 'onomkeerbare samenwerking tussen Orbis en Atrium' en dat de organisatie door een bestuur vanuit een centrale locatie zou worden geleid. "Dit is natuurlijk waanzinnig." Aldus Thijs Coppus. Al eerder stelde verzekeraar CZ dat een fusie tussen Orbis en Atrium de enige oplossing voor de financiële problemen van Orbis zou zijn. Het Atrium ziekenhuis in Heerlen wacht al jaren op nieuwbouw en mag niet de dupe worden van de problemen van Orbis. De medewerkers van Orbis hebben recht op een goed sociaal plan, dat niet af mag hangen van de belangen van CZ. De mensen van Orbis hebben de afgelopen tijd keihard gewerkt om het ziekenhuis en de andere onderdelen van Orbis draaiende te houden. Het laatste wat zij verdienen is een boekhoudersakkoord waarin niet de belangen van het personeel, maar de belangen van CZ leidend zijn. De SP vind dit schandalig." Aldus Thijs Coppus.

Tijdens de Statenvergadering heeft de SP vier voorstellen gedaan om de voorwaarden voor de garantstelling aan te scherpen of te veranderen.
-De voorwaarde voor een onomkeerbare samenwerking is onacceptabel en moet uit het voorstel.
-Minister Klink, degene die uiteindelijk verantwoordelijk is voor de problemen ter verantwoording worden geroepen.
-Gedeputeerde Staten moeten goed nadenken over de gevolgen van deze garantstelling. Want waarom wel Orbis ondersteunen en geen steun voor de nieuwbouw van Atrium?
-Er moet snel een discussie komen over de toekomst van de ziekenhuiszorg in Limburg. Het mag niet zo zijn dat een verzekeraar met een rekenmachine in de hand bepaald dat ziekenhuizen moeten fuseren.

Alle voorstellen die de SP heeft gedaan werden door de andere fracties in Provinciale Staten ondersteund. Thijs Coppus: "Wij zijn blij dat er nu eindelijk een sociaal plan komt voor de medewerkers van Orbis die voor goede zorg voor hun patiënten hebben geknokt, maar toch moeten vertrekken. Daarnaast zijn wij erg blij dat de voorwaarde voor 'onomkeerbare samenwerking', op termijn dus een fusie, uit het plan is gehaald. De afgelopen jaren zijn er heel wat ziekenhuisfusies geweest. Deze hebben geleid tot grotere ziekenhuizen, clustering van specialismen, het verdwijnen van kleinere (streek-) ziekenhuizen en een toenemende afstandelijkheid tussen patiënt en ziekenhuiszorg. De SP wil dat deze beweging – de verdere opschaling van de zorg – wordt gestopt. Niet samenvoegen, maar samenwerken en de bereikbaarheid van zorg moeten uitgangspunt zijn. Daarnaast kan een fusie er toe leiden dat de nieuwbouw van Atrium wordt uitgesteld als gevolg van financiële problemen of door de keuze om de zorg in Sittard-Geleen te concentreren (hier staat immers een gloednieuw ziekenhuis). Ook op lange termijn moet de specialistische ziekenhuiszorg en de werkgelegenheid voor de Parkstad behouden blijven."

U bent hier