SP vindt miljoenen injectie in fusieclub Sporting Limburg schandalig
SP vindt miljoenen injectie in fusieclub Sporting Limburg schandalig
Op 12 november 2008 heeft de SP Statenfractie schriftelijke vragen gesteld over de rol van de provincie bij het onderzoek naar een mogelijke fusie tussen de betaald voetbal organisaties Roda JC en Fortuna SC. Als antwoord op de vraag op welke termijn het college van Gedeputeerde Staten (GS) Provinciale Staten zou gaan informeren, heeft GS toegezegd de leden van Provinciale Staten te informeren zodra de resultaten van het onderzoek bekend zouden zijn.
Op 4 februari 2009 heeft de SP wederom vragen gesteld over de rol van Gedeputeerde Staten en specifiek de rol van de Commissaris van de Koningin in de media, in het fusieproces en bij de totstandkoming van het businessplan. Bij de beantwoording van de vragen blijft het college van GS uiterst terughoudend en verwijst wederom naar de resultaten van het onderzoek zoals dat naar verwachting uiteindelijk in een businessplan zou worden gepresenteerd eind maart 2009.
De SP neemt geen genoegen met de beantwoording van de eerder gestelde schriftelijke vragen. Aanleiding is wederom dat de leden van Provinciale Staten via de media moeten vernemen dat het businessplan al langere bij betrokkenen van de provincie bekend schijnt te zijn. Tot op heden heeft GS nagelaten de leden van Provinciale Staten te informeren en is inmiddels bekend dat Gedeputeerde Staten een bedrag van enkele miljoenen aan gemeenschapsgeld gaat investeren in de fusieclub. Stichting Roda JC heeft afgelopen maandag ingestemd met de fusie waarbij als een van de belangrijkste voorwaarden werd genoemd dat de provincie heeft ingestemd om een cruciale rol te spelen in de zogenaamde loopplankfinanciering (citaat Stichtingsvoorzitter Jos Muller).
De SP kan niet anders dan concluderen dat Gedeputeerde Staten en de Commissaris van de Koningin een actieve rol hebben gespeeld in het fusieproces en bij de totstandkoming van het businessplan. Daarnaast stelt de SP dat GS in de beantwoording van de schriftelijke vragen en in het kader van de informatieplicht aan Provinciale Staten ernstig in gebreke is gebleven. GS heeft tot op heden telkens de schijn gewekt slechts een ‘faciliterende’ rol te spelen in dit fusieproces. Het is voor de SP onverteerbaar en onacceptabel dat GS voornemens is enkele miljoenen te investeren in een fusie tussen twee betaald voetbalclubs zonder de leden van Provinciale Staten te informeren of te raadplegen.
De SP pleit al maanden voor een terughoudende rol van de provincie en vindt het schandalig dat Gedeputeerde Staten in de huidige economische situatie miljoenen euro’s gemeenschapsgeld investeert in een fusie tussen twee voetbalbedrijven in het kader van regiobranding en topsportontwikkeling terwijl de werkloosheid zorgwekkend stijgt en andere bedrijven failliet gaan. “De bereidwilligheid van GS om extra middelen in te zetten voor de cultuursector en de maatschappelijke organisaties die kampen met tekorten van ‘slechts’ enkele tonnen wordt probleemloos de beurs getrokken en enkele miljoenen gespendeerd aan een fusie tussen twee bedrijven. Dit is niet te verklaren!”: aldus woordvoerder Daan Prevoo.