h

Verkoop Essent zeer onverstandig

18 maart 2009

Verkoop Essent zeer onverstandig

Het college van Gedeputeerde Staten (GS) is er uit, de aandelen Essent die in bezit zijn van de provincie Limburg moeten worden verkocht. In april leggen Gedeputeerde Staten dit besluit voor aan Provinciale Staten.

Volgens Gedeputeerde Staten heeft het Duitse RWE een “aantrekkelijk bod heeft gedaan om de continuïteit en een betaalbare, betrouwbare en duurzame energievoorziening van Essent in de toekomst te borgen. RWE biedt Essent, naast een goede prijs, de ruimte om een leidende rol op de Noord-Europese markt te vervullen. Samen zullen zij een bedrijf vormen dat tot de top 4 energiebedrijven van Europa behoort met de grootste handelsactiviteiten en een sterke brandstofmix. Dit is noodzakelijk omdat alleen een grootschalig energiebedrijf concurrerend kan blijven op de internationale energiemarkt.”

De SP is teleurgesteld over het besluit. Fractievoorzitter Thijs Coppus: "Ik had gehoopt dat gedeputeerde Hessels zijn kennis en verstand zou gebruiken om de discussie over de verkoop van Essent een andere richting op te sturen. Als Kamerlid was hij immers zeer kritisch over de verkoop. Helaas is de kritische houding van Hessels als sneeuw voor de zon verdwenen en heeft hij zich zonder blikken of blozen geconformeerd aan het voornemen om de aandelen te verkopen. Hiermee laat het provinciebestuur maar weer eens zien dat argumenten van ondergeschikt belang zijn."

Op 17 april vergaderen Provinciale Staten over de verkoopplannen. Thijs Coppus: "Uiteindelijk zal hier de politieke strijd gevoerd moeten worden om Essent te behouden voor de Limburgers."

U bent hier