h

SP: Provincie moet Maharishi dwingen Sankt Ludwig te herstellen

20 maart 2009

SP: Provincie moet Maharishi dwingen Sankt Ludwig te herstellen

De SP in Provinciale Staten wil dat de Provincie Limburg de Meru dwingt om rijksmonument Sankt Ludwig te herstellen. Aanleiding hiervoor is het besluit van de gemeente Roerdalen dat de Meru de schade moet herstellen.

De SP is opgetogen over het besluit van de gemeente Roerdalen. Fractievoorzitter Thijs Coppus: “Na het besluit van minister Plasterk om Sankt Ludwig niet van de rijksmonumentenlijst af te voeren, is dit een tweede belangrijke stap richting herstel van Sankt Ludwig.”

Op 12 september 2001 is een belangrijk deel van rijksmonument Sankt Ludwig moedwillig vernield in opdracht van de Meru. “Vanaf dat moment hebben weer en wind het gebouw verder kunnen beschadigen. De provincie heeft al die tijd aan de zijlijn gestaan en heeft een aanvraag om Sankt Ludwig te verwijderen van de rijksmonumentenlijst ondersteund. Het besluit van minister Plasterk en het college van B&W van de gemeente Roerdalen, tonen aan dat de provincie Limburg er al die tijd naast heeft gezeten. Door passief aan de zijlijn te staan is het gebouw verder in verval geraakt en zal de restauratie miljoenen euro's gaan kosten.” Aldus Thijs Coppus.

Gezien alle ambities van deze coalitie om religieuze monumenten te onderhouden en te restaureren, is de SP van mening dat de provincie Limburg haar verantwoordelijkheid moet nemen door samen met de gemeente Roerdalen en minister Plasterk de Meru te dwingen om het gebouw in oude staat te herstellen.

Lees hier de schriftelijke vragen (pdf).

U bent hier