h

SP kritisch over plannen Klavertje Vier

13 maart 2009

SP kritisch over plannen Klavertje Vier

De SP in Provinciale Staten is zeer kritisch over de plannen voor Klavertje Vier. Klavertje Vier is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Venlo, Sevenum, Horst aan de Maas en Maasbree. In het gebied tussen deze gemeenten (kruising A67 en A73) moeten de komende jaren kassen, intensieve veehouderij en logistieke bedrijven verrijzen. De plannen zouden goed zijn voor ongeveer 25.000 banen.

Vrijdag 13 maart werd in de Statencommissie van het Fysiek domein gesproken over de plannen. De SP was een van de weinige partijen die zich kritisch uit liet over de plannen. SP fractievoorzitter Thijs Coppus: "De SP heeft een aantal grote bezwaren tegen de plannen. De groene buffer tussen de stad Venlo en het omliggende platteland wordt volgebouwd, kleine boeren worden opgeslokt door grote bedrijven en in de plannen is plaats voor nieuwe intensieve veehouderij. De gemeenten in de regio Venlo en de provincie lijken het licht te hebben gezien. De bestaande land- en tuinbouw is blijkbaar ouderwets en daarom gaat de regio het anders doen. Dit betekent in de praktijk dat er geen gewone kassen komen, maar megakassen. Er geen gewone veebedrijven komen, maar megastallen, en er geen gewone loodsen komen, maar megaloodsen. Vervang het woord 'duurzaam' door 'mega' en duidelijk wordt wat de werkelijke ambities van Venlo en de provincie Limburg zijn."

Tijdens de vergadering heeft de SP de PvdA uitgedaagd om samen een voorstel te maken om de komst van megastallen in Klavertje Vier te voorkomen. Thijs Coppus: "Enkele maanden geleden heeft de PvdA in Provinciale Staten aangegeven dat ze het liefst zou willen dat de provincie er voor zorgt dat enorme veebedrijven geen kans krijgen, maar dat de provincie hier weinig aan kan doen. De provincie kan wel invloed uitoefenen op de plannen in Klavertje Vier, dus nu kan de PvdA haar kans grijpen door samen met ons te strijden tegen nieuwe stallen. Helaas wilde de PvdA de handschoen niet oppakken en ging ze niet in op ons aanbod om samen met een voorstel te komen."

Een aantal gemeenteraden hebben aangegeven meer tijd nodig te hebben met het bespreken en bestuderen van de plannen. De SP is er daarom voorstander van om de besluitvorming over Klavertje Vier in de provincie uit te stellen. Thijs Coppus: "Wij vinden dat de gemeenteraden eerst aan zet zijn, het gaat immers over hun grondgebied."

U bent hier