h

SP: koopwoningen gaan verhuren

23 maart 2009

SP: koopwoningen gaan verhuren

De SP in Provinciale Staten vindt dat woningcorporaties gestimuleerd moeten worden om koopwoningen op te kopen om ze vervolgens te verhuren. De grootste oppositiefractie ziet niets in een fonds van 100 tot 200 miljoen euro om woningen op te kopen die langer dan een jaar te koop staan.

De Limburgse gemeenten en de provincie zouden daarin moeten investeren. Het fonds moet voorkomen dat de koopwoningmarkt tot stilstand komt.

De afgelopen jaren hebben veel Limburgse gemeenten, ondanks een groot gebrek aan betaalbare huurwoningen, voornamelijk dure koopwoningen gebouwd. Hierdoor is een gebrek aan huurwoningen ontstaan, terwijl de koopwoningen moeilijk te verkopen zijn. Het opkopen van deze woningen zou vooral tot gevolg hebben dat gemeenten door blijven gaan met het bijbouwen van dure koopwoningen en er voor woningzoekenden weinig veranderd. Daarbij houdt de actie van de provincie de prijs van koopwoningen onnodig hoog.

De SP ziet meer mogelijkheden in het gericht opkopen van moeilijk verkoopbare woningen door woningcorporaties en deze woningen, indien nodig, opknappen en uitrusten met zonnecollectoren en zonnepanelen om ze daarna te verhuren. Op deze manier kunnen er op korte termijn flink wat huurwoningen en levensloopbestendige woningen bij komen en wordt er voldaan aan de grote vraag naar dit type woningen. Een duurzame manier van inspelen op de woningmarkt.

Radio-item L1

U bent hier