h

Provinciale Staten tandeloos

3 maart 2009

Provinciale Staten tandeloos

Het gaat niet goed in Provinciale Staten. De onderlinge verhoudingen zijn verziekt, er zijn te veel debatten over de procedures en de inhoudelijke debatten worden steeds meer beperkt door minder vergaderingen én coalitiepartijen die kritiekloos bijna alle voorstellen van Gedeputeerde Staten accepteren.

Door Ingrid Muijs, fractievoorzitter van de VVD in Provinciale Staten en Thijs Coppus, fractievoorzitter van de SP in Provinciale Staten

Alle partijen mogen eens heel kritisch in de spiegel kijken naar hun eigen gedrag. De teneur in het commentaar in deze krant van 18 februari dat de kritische opstelling van SP en VVD de voornaamste reden is dat er zo weinig uit de handen komt van de gedeputeerden, is echter een miskenning van de werkelijkheid.

Al tijdens de verkiezingen in maart 2007 was duidelijk dat Limburg de komende jaren stevig moest gaan inzetten op werkgelegenheid, onderwijs, de aanpak van de vergrijzing en aandacht voor mensen die langs de kant staan.

Wat deed echter het nieuwe college van GS? Men ging eerst 165 dagen er op uit en kwam pas daarna met een uitwerking van het coalitie-akkoord. Een vaag verhaal, waarin geen duidelijke keuzes werden gemaakt of met uitgewerkte plannen werd gekomen, zoals een plan van aanpak voor een betere aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt voor de vele mensen die nu langs de kant staan.

De commentaarschrijver dicht SP en VVD dan ook een veel te grote rol toe. Dat GS weinig of niets hebben gepresteerd, ligt niet aan onze wijze van oppositie voeren. Dat hebben de gedeputeerden naar onze mening toch echt helemaal alleen gedaan. De coalitiepartijen steunen immers alle voorstellen van GS. SP en VVD hebben geen meerderheid en kunnen zodoende de plannen van GS niet tegen houden.

Het probleem zit dan ook niet bij de oppositie maar bij de coalitie zelf. Elk voorstel moet eerst helemaal binnen de coalitie worden uitgekauwd, omdat de verschillen tussen CDA en PvdA zeker op economisch terrein enorm groot zijn, alvorens dit leidt tot een door de hele coalitie gesteund voorstel.

SP en VVD hebben de afgelopen jaren vele voorstellen gedaan, die in hun ogen goed waren voor Limburg en haar burgers. Telkenmale werden deze - nauwelijks gemotiveerd - door de coalitie van tafel geveegd. De reden hiervoor moet gezocht worden in de knellende afspraken binnen de coalitie en het niets willen gunnen aan de oppositie. SP en VVD hebben echter de afgelopen twee jaar wel voorstellen van Gedeputeerde Staten gesteund als zij van mening waren dat zo’n voorstel goed was voor Limburg. En als wij van mening waren dat een voorstel niet goed was voor Limburg en haar burgers hebben wij dit gemotiveerd afgewezen.Wij noemen bijvoorbeeld de verhoging van de wegenbelasting voor 2009 en de verkoop van de aandelen Essent.

SP en VVD nemen hun rol in de oppositie serieus. Dit kan betekenen dat wij slechte voorstellen van CDA en PvdA tegen proberen te houden. Maar daar hoort ook bij dat wij doorgaan met het indienen van goede voorstellen voor de Limburgse burger en het voeren van het debat. Een coalitie die zichzelf én de oppositie serieus neemt kan daar alleen maar profijt van hebben, omdat hierdoor de kwaliteit van de voorstellen van Gedeputeerde Staten erop vooruit gaan en daarmee ook de Limburgse burger.

Wij roepen dan ook alle partijen op om het Limburgs Parlement niet te laten degraderen tot een tandeloos orgaan, dat nauwelijks in staat is om goede besluiten te nemen. Limburg heeft een krachtig Limburgs Parlement nodig met krachtige parlementariërs die niet bang zijn om voor Limburg de juiste besluiten te nemen.

U bent hier