h

Statenvergadering over herindeling Noord-Limburg, Statenlid Rob Janssen blikt terug

18 februari 2009

Statenvergadering over herindeling Noord-Limburg, Statenlid Rob Janssen blikt terug

Afgelopen vrijdag heeft een grote meerderheid in Provinciale Staten ingestemd met de fusie van de drie gemeenten in de Kop van Noord-Limburg: Mook en Middelaar, Gennep en Bergen. De SP stemde tegen, omdat de partij – net als de gemeente Bergen - de meerwaarde van die herindeling niet ziet. SP Statenllid Rob Janssen blikt terug.

"Na hoorzittingen, commissievergaderingen en gesprekken in de regio was daar dan op 13 februari het debat in de Staten. Ruim drie uur duurde dat. Als woordvoerder én inwoner van Ottersum, gemeente Gennep, heb ik m’n best gedaan. Ik heb ze ‘daar beneden’ in Maastricht proberen duidelijk te maken dat het voor de burger zo slecht nog niet is ‘daarboven’. Dat er in de drie gemeenten van alles op de rails wordt gezet, dat er goeie dingen gaande zijn. Dat er onder de inwoners over het algemeen tevredenheid heerst over de huidige situatie. Dat sommige dingen inderdaad altijd beter kunnen, maar dat een herindeling daar niet voor nodig is." Aldus Janssen.

"De meeste partijen kozen echter een andere insteek. Zij spraken over zaken als ‘bestuurskracht’, ‘opschaling door schaalvergroting’ etc. Allemaal prachtig, maar wat betekent dat nou concreet voor de burgers? Wat schieten zij hiermee op? Of anders gezegd: wat voor moois gaan zij straks nou allemaal missen, als de situatie blijft zoals ze is? Daar kreeg en krijg ik nog steeds geen duidelijk antwoord op. Waarom niet? Ik denk dat ik het wel weet. Omdat eigenlijk iedereen het er wel over eens is dat alle drie de gemeenten het best aardig doen. Nota bene Bergen functioneert nog het beste, concluderen bestuurskundigen. Nou dan.

Maar laat ik eerlijk zijn. Ik denk ik niet dat er een gigantische chaos gaat uitbreken in de Kop van Noord-Limburg als de drie gemeenten straks samen gaan. Tegelijkertijd constateer ik, dat er in de huidige situatie ook geen sprake van een chaos is.
Waarom dan toch die herindeling? Het gebrek aan bestuurlijke samenwerking wordt dan vaak genoemd. Dit is het zogenaamde ‘Het kan zo niet langer’-scenario, dat sommige bestuurders en politici uit de regio uitdragen om de fusie te motiveren. Sommigen van hen komen krachttermen te kort om aan te geven, dat er ‘bij ons niks van de grond komt’, dat ‘we al zo lang proberen samen te werken, maar het leidt allemaal tot niets’, etc. Dan denk ik: wacht eens even. Hier klopt iets niet. Hoe kun je nou als raadslid, wethouder of burgemeester zo’n brevet van onvermogen aan jezelf geven? Zo van: een fusie is nodig want als het gaat om samenwerking hebben we zélf gigantisch gefaald...
Eens kijken of de dames en heren in kwestie dat volgend jaar tijdens de gemeenteraadsverkiezingen ook nog beweren."

U bent hier