h

Overname Essent onacceptabel

8 januari 2009

Overname Essent onacceptabel

Energiebedrijf Essent wil overgenomen worden door het Duitse energiebedrijf RWE. Dit meldt het Financieel Dagblad vandaag. De SP fractie in de Provinciale Staten van Limburg is tegenstander van deze fusie. Volgens de SP is de overheid verantwoordelijk voor de productie van energie en is privatisering van Essent onacceptabel. De provincie Limburg is voor 16% aandeelhouder van Essent.

De SP wil dat de aandelen van Essent in bezit van de provincie Limburg blijven, ook als dit op korte termijn minder geld op zal leveren. Thijs Coppus: “Deze discussie gaat in eerste instantie niet om de inkomsten van de provincie, het gaat om de rol van de provincie in het scheppen van goede voorwaarden voor de levering van gas en elektriciteit . Het college van Gedeputeerde Staten (GS) heeft hier geen enkele aandacht voor, het lijkt alsof CDA en PvdA dollartekens in de ogen hebben gekregen en snel willen cashen door de aandelen voor een fors bedrag te verkopen. Dit is voor even fijn, maar de kans is groot dat dit geld uiteindelijk grotendeels naar de staatskas terug zal vloeien doordat het rijk af gaat romen. Daarnaast heeft de provincie genoeg geld, het probleem is dat het aan de verkeerde zaken wordt uitgegeven.”

De SP zal zich verzetten tegen de uitverkoop van Essent. Thijs Coppus: “De provincies Noord-Brabant, Overijssel, Limburg en Gelderland bezitten samen 72% van de aandelen van Essent. Deze energiebedrijven zijn strategisch bezit, dat geldt dubbel voor de komende periode, nu fossiele energie snel schaarser, dus duurder, wordt en Europa afhankelijk dreigt te worden van importen uit Rusland, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Dat is een risico voor onze economie en de portemonnee van de Nederlandse huishoudens. Daarom zullen we de komende jaren hard moeten trekken aan de groei van het aandeel duurzame energieproductie, verhoging van de energie-efficiency in de bedrijven en energiebesparing bij de huishoudens. Publieke energiebedrijven kunnen daar een grote rol in spelen, mits de aandeelhouders weer vooral gaan letten op maatschappelijke output in plaats van op dividenduitkering. De provincies, nu de grijze muizen van de overheid, zouden blij moeten zijn dat ze zich eindelijk eens kunnen profileren met thema’s die iedereen bezig houden, zoals betaalbaarheid, leveringszekerheid, energiebesparing, verduurzaming en consumentenbescherming.”

U bent hier