h

Geen opvang van ouderen in oude gebouwen

29 januari 2009

Geen opvang van ouderen in oude gebouwen

Volgens een krantenbericht in De Limburger van 23 januari jl. reageert deputé Wolfs geschrokken op maatregel van het Atrium ziekenhuis om operatiekamers te sluiten. In het bewuste artikel laat mevrouw Wolfs optekenen: Naast de suggestie van wooncabines zouden, volgens Wolfs, uitbehandelde patiënten ook tijdelijk opgevangen kunnen worden in verouderde verpleeg- of verzorgingshuizen. Als voorbeeld noemt de deputé het Dr. Ackenshuis in Gulpen. “Enige jaren geleden is daar nieuwbouw gepleegd, maar het oude gebouw staat er nog altijd. De kamers zijn er wat kleiner en minder comfortabel, maar als een tijdelijke oplossing voldoen ze prima”.

SP Statenlid Linda Haex is verbaasd over de reactie van gedeputeerde Wolfs: "Het oude Dr. Ackenshuis staat sinds 2002 leeg. Sindsdien hebben er diverse branden gewoed, hebben dieven alles wat waarde heeft er uit gehaald. Er is geen stukje stroomkabel of waterleiding meer over. Ook hebben militairen een bevrijding bij een gijzeling in het gebouwd geoefend met gebruik van licht springstoffen. Er is asbest verwijderd, etcetera. Het gaat miljoenen kosten om een dergelijk gebouw ook maar enigszins bewoonbaar te maken.

Verder is het gejammer behoorlijk misplaatst daar er al zeker 15 jaar een beleid is om elk verzorgingshuis dat gaat verbouwen of nieuwbouw pleegt met een groot aantal bedden te reduceren. Zo zijn er vele duizenden plekken verloren gegaan en nu zitten we met de gevolgen.

Ook de suggestie om cabines te plaatsen klinkt wel aardig, maar weet de gedeputeerde dan ook een blik personeel open te trekken? Ook al heb je het gebouw, heb je de bewoners, je hebt dan nog steeds geen personeel om te werken. Was het eerst de thuiszorg, zijn het nu de ziekenhuizen waar “de markt” behoorlijk huis gaat houden. Al jaren wordt de werkdruk opgevoerd en roofbouw gepleegd op personeel met gevolg dat mensen ‘op raken’. Hier moet iets aan worden gedaan."

U bent hier