h

SP vindt plannen nieuw voetbalstadion Brunssum absurd

18 december 2008

SP vindt plannen nieuw voetbalstadion Brunssum absurd

Naar aanleiding van een krantenartikel met de kop ‘FC Limburg naar Brunssum’ in het Zondagsnieuws en uit gesprekken met betrouwbare bronnen blijkt dat de Provincie Limburg nauw betrokken is bij plannen om een nieuw voetbalstadion te bouwen aan de oostflank van Brunssum voor de huisvesting van een fusieclub, die zou moeten voortkomen uit Fortuna Sittard en Roda JC Kerkrade.

De SP Statenfractie stelt naar aanleiding hiervan wederom schriftelijke vragen aan het college van GS. In de beantwoording van de door de SP eerder gestelde schriftelijke vragen d.d. 25 november 2008, over de betrokkenheid van de provincie bij de fusie tussen deze twee voetbalverenigingen geeft GS eenduidig antwoord dat deze “louter faciliterend is en de provincie de onderzoekskosten draagt”. Uit door de SP ingewonnen informatie blijkt echter dat de provincie actief gesprekken cq. onderhandelingen voert en zelfs betrokken is bij gesprekken met een projectontwikkelaar voor de bouw van een nieuw stadion. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat er zelfs een zichtlocatie is bestemd voor de bouw van een nieuw stadion.

De SP vindt dat een dergelijk plan absurd en onbegrijpelijk is. Eens te meer omdat GS in de beantwoording van de door de SP gestelde vragen duidelijk toezegt dat er geen stappen worden ondernomen voordat het haalbaarheidsonderzoek is afgerond, GS een standpunt hebt bepaald en haar bevindingen aan Provinciale Staten hebt medegedeeld. Dat zou tevens het moment zijn dat Provinciale Staten zich kan uitspreken over de betrokkenheid van de provincie bij de fusie tussen de betaald voetbal organisaties. “Indien deze gang van zaken op waarheid berust heeft het alle schijn van ‘achterkamertjespolitiek’ en ontbreekt alle transparantie van openbaarheid van bestuur “: volgens SP woordvoerder Daan Prevoo.

De SP roept GS op onmiddellijk helderheid te verschaffen en de onderzoeksresultaten van het haalbaarheidsonderzoek te overleggen aan de leden van Provinciale Staten, de rol van de provincie toe te lichten inzake de fusie en haar standpunt weer te geven over de mogelijke herhuisvesting van een eventuele fusieclub en de status van onderhandelingen met deze projectontwikkelaar. De SP is van mening dat de provincie geen invloed mag uitoefenen bij een fusie tussen twee ondernemingen. GS schets in haar beantwoording van kritische vragen door de SP dat de fusie voor Limburg van belang is voor de ‘regiobranding’ en economische ontwikkeling. “Dit zijn vergezochte aanknopingspunten om bemoeienis te rechtvaardigen vanuit het door CDA, PvdA en PNL gevoerde beleid ”: Aldus de SP. “Daarnaast wordt de bouw van een nieuw stadion in Brunssum als een nieuw argument gebruikt als rechtvaardiging voor de realisatie van de buitenring Parkstad”.

Nu ook nog eens blijkt dat niet alleen Fortuna Sittard maar ook Roda JC te kampen heeft met financiële problemen is het voor de SP eens te meer een reden voor de twee clubs om gezamenlijk te kijken of een fusie een oplossing biedt om zowel organisatorisch als sportief de krachten de bundelen. De fusie blijft echter een aangelegenheid van de clubs zelf, zo stelt de SP. De SP is voorts van mening dat er absoluut geen sprake van kan zijn dat de gemeenschap weer moet investeren in noodlijdende clubs, en al zeker niet voor de bouw van een nieuw stadion, terwijl er twee prima locaties liggen.

U bent hier