h

SP op de bres voor maatschappelijke organisaties

19 december 2008

SP op de bres voor maatschappelijke organisaties

De oppositiepartijen in het Limburgs Parlement SP, VVD en Groen Links zijn geschrokken van de wijze waarop gedeputeerde Wolfs uivoering heeft gegeven aan het nieuwe subsidiebeleid voor de maatschappelijke organisaties. Dit onderwerp kwam onder druk van de coalitiepartijen CDA en PvdA tijdens de laatste vergadering van het Limburgs Parlement niet aan de orde. Op verzoek van leden van Provinciale Staten is echter wel besloten dat dit onderwerp op dinsdag 23 december tijdens een extra commissievergadering zal worden besproken.

De fracties van SP, VVD en Groen Links hebben de handen in elkaar geslagen om in de bres te springen voor de maatschappelijke organisaties die tengevolge van een klungelig uitgevoerd beleid van gedeputeerde Wolfs in de problemen zijn geraakt. Aanleiding is een door de GS verstuurde brief aan de maatschappelijke organisaties en Provinciale Staten waaruit blijkt dat het subsidiebudget voor maatschappelijke organisaties ontoereikend is. Dientengevolge heeft gedeputeerde Wolfs besloten de subsidiecriteria voor 2009 los te laten en het beschikbare budget volgens een onevenredige en vooral onbekende verdeelsleutel te verdelen.

In de nieuwe toekenningen hebben 8 maatschappelijke organisaties voor het eerst subsidie ontvangen en worden 22 traditioneel gesubsidieerde organisaties flink gekort. Niet alleen de kortingen zijn zorgwekkend, de hele procedure is allerminst zorgvuldig uitgevoerd. Hierdoor kan een groot aantal organisaties de personele en financiële verplichtingen per 1 januari niet nakomen waardoor ontslagen en zelfs faillissement dreigt. De partijen zijn van mening dat de maatschappelijke organisaties een zeer belangrijke sociaal-maatschappelijke rol spelen en grote groepen vrijwilligers vertegenwoordigen. SP, VVD en Groen Links zijn van mening dat er onvoldoende sprake is van een volwaardige partnership tussen provincie en maatschappelijke organisaties, ook al valt er formeel-juridisch weinig bezwaren aan te voeren.

De fracties SP, VVD en Groen Links hadden dit onderwerp graag op de agenda willen plaatsen van de Statenvergadering van vrijdag 19 december. Dit voorstel werd echter door de coalitiepartijen CDA en PvdA niet ondersteund. Op verzoek van leden van SP, VVD en Groen Links is in een extra commissiebijeenkomst na de Statenvergadering wel besloten dat een aparte commissievergadering zal plaatsvinden op dinsdag 23 december om 18.30 uur in De Oranjerie te Roermond, waarbij dit onderwerp en de handelswijze van de gedeputeerde aan de orde zal worden gesteld. De SP, VVD en Groen Links hopen dat de maatschappelijke organisaties deze bijeenkomst bij wonen en gebruik maken van het spreekrecht tijdens deze openbare vergadering. Indien tijdens de vergadering de toelichting en toezeggingen van gedeputeerde Wolfs om de ongewenste effecten van de subsidiebeschikkingen 2009 voor de maatschappelijke organisaties te minimaliseren onvoldoende blijken, overwegen SP, VVD en Groen Links vóór het einde van het jaar een extra Statenvergadering bij elkaar te roepen om voor 1 januari duidelijkheid te verschaffen.

U bent hier