h

SP ontevreden over houding coalitiepartijen

9 december 2008

SP ontevreden over houding coalitiepartijen

De duur van de vergaderingen van Provinciale Staten loopt op. Vorig jaar duurde de gemiddelde Statenvergadering nog 5,5 uur, dit jaar is dat al ruim 7 uur. Directe oorzaak hiervan zijn de grote hoeveelheid voorstellen, een toename van het aantal debatten over de te volgen procedures en het feit dat belangrijke plannen en ontwikkelingen onvoldoende in de commissies worden besproken en dus niet goed worden bediscussieerd.

CDA voorzitter Akkermans riep gisteren de leden van Provinciale Staten op om efficiënter te vergaderen en om te spreken over zaken die voor Limburg belangrijk zijn. SP fractievoorzitter Thijs Coppus zet grote vraagtekens bij de opmerkingen van Akkermans.

Thijs Coppus: "Ik heb sterk de indruk dat Akkermans niet weet waar hij het over heeft. De problemen met de volle vergaderagenda’s hebben weinig te maken met een volksvertegenwoordiging die zich overal mee wil bemoeien en steeds weer verzandt in oeverloos geneuzel. Natuurlijk komt dit soms voor, maar het werkelijke probleem zit veel dieper. Het probleem zit in de houding van de coalitiepartijen en Gedeputeerde Staten (GS) die weigeren om te kijken naar de werkelijke oorzaak van de lange vergaderingen en de oppositiepartijen niet serieus nemen. Hierdoor worden voorstellen afgeschoten omdat ze van een oppositiepartij komen en niet op basis van de inhoud, krijgen leden van Gedeputeerde Staten alle ruimte om vergaderingen met extra voorstellen te belasten en is er geen ruimte om de wezenlijke ontwikkelingen (die meestal aan het einde van iedere commissievergadering staan geagendeerd) te bespreken. Het is zelfs zo erg dat de kaderstellende rol van Provinciale Staten hierdoor in het geding komt."

Gisteren is tijdens het overleg van fractievoorzitters (het presidium) uitgebreid over deze kwestie gesproken. Aanleiding hiervoor was de evaluatie van de begrotingsbehandelingen. Veel fracties hebben hier een flinke kater aan overgehouden. Thijs Coppus: "Ook de SP is absoluut niet blij met de hele gang van zaken, alle voorstellen van de oppositie werden zonder enige toelichting afgewezen en na het diner was er amper sprake van een tweede termijn, bovendien waren bijna alle leden van Gedeputeerde Staten al naar huis. Deze vergadering is een teken aan de wand en staat wel haast symbool voor het niveau van de politiek in Limburg. Aan de ene kant wordt er erg gewichting gedaan door de Provinciale Staten om te dopen in ‘Limburgs Parlement’, maar aan de andere kant ontbreekt de professionele houding om naar de inhoud van voorstellen te kijken en wordt er tijdens het diner, in de schorsing, bier of wijn gedronken door mensen die nog het woord moeten voeren."

Het presidium heeft gisteren afgesproken dat de griffier, de voorzitter van het presidium en de Commissaris van de Koningin een voorstel gaan maken om uit deze impasse te komen. Thijs Coppus: "Ik hoop dat hier iets uit komt, maar realiseer me tegelijkertijd dat papier geduldig is en dat het in de eerste plaats gaat om de houding, de bereidheid om te willen luisteren en om open te staan voor andere ideeën of ideeën van anderen."

U bent hier