Gedoogbeleid en zedenprekerij van CDA Limburg
Gedoogbeleid en zedenprekerij van CDA Limburg
Geheel tegen de initiatieven van CDA burgemeester Leers in, is de Limburgse afdeling van het CDA begonnen met een kruistocht tegen de verkoop van softdrugs. De SP in Provinciale Staten is zeer verbaast over het standpunt van het CDA, omdat het verbieden van de handel in softdrugs de criminaliteit en de verslaving in de hand werkt.
Heel vreemd allemaal, het CDA was nota bene in de jaren ’70 een van de architecten van het huidige softdrugsbeleid. In weerwil van het toenemende repressieve optreden bepleit de SP evenals een groot aantal burgemeesters, juist verdergaande liberalisering van het softdrugsbeleid. Zoals CDA burgemeester Leers van Maastricht die wil dat de 'achterdeurproblematiek' van de coffeeshops in zijn stad wordt geregeld.
Coffeeshops mogen immers wel cannabisproducten verkopen, maar de teelt van diezelfde producten, hasj en wiet, wordt nog altijd niet gedoogd. En dat is de waar het criminele element schuilt. Zolang de achterdeur niet geregeld wordt blijft dit een lucratieve bezigheid van de georganiseerde misdaad en kleine bijverdieners.
Het softdrugsbeleid is bedacht om de greep te krijgen op de illegale handel van softdrugs, om zicht te krijgen op het gebruik en daarmee adequaat preventieve middelen in te kunnen zetten om voorlichting te geven en misbruik te voorkomen. Terwijl in de meeste Europese landen, Canada en de VS het cannabisgebruik fors toeneemt is het percentage recente en actuele gebruikers onder de Nederlandse bevolking van 15-64 jaar tussen 2001 en 2005 stabiel gebleven. Onder de schoolgaande jeugd (12-18 jaar) is het percentage actuele cannabisgebruikers tussen 1996 en 2003 zelfs licht gedaald. Dát zijn de positieve effecten van het huidige beleid. Nederland heeft door dit beleid het laagst aantal softdruggebruikers binnen West-Europa. Als alle coffeeshops gesloten worden maakt het CDA de weg vrij voor de illegale vrijhandel en dan blijft het niet enkel bij het aanbieden van ‘illegale’ wiet of hash maar ook pillen en het hele assortiment aan harddrugs van cocaïne, heroïne, GHB, speed tot de onlangs verbannen paddo’s. Hiermee slaat het CDA zelfs een brug naar harddrugshandel.
Het is een gegeven dat een deel van onze bevolking, in alle leeftijden, rangen en standen regelmatig een joint rookt. Door regulering kunnen middelen beter worden ingezet om risico’s te voorkomen. Het is een gegeven dat het gebruik van sofdrugs minder schadelijk is voor de volksgezondheid dan het gebruik van alcohol, of het roken van tabak. Maar ja dat is volkomen legaal en een gegarandeerde inkomstenbron via de accijnzen. Nederland is nota bene zelf wietkweker! Sinds 2003 is medicinale cannabis verkrijgbaar bij de openbare apotheek waar ruim 15.000 patiënten gebruik van maken. De overheid verwachte zelfs een afzetmarkt die groot genoeg zou zijn om de verkoop winstgevend te maken. Dit bleek achteraf niet het geval, de overheid heeft de afgelopen 4 jaar een miljoen euro verlies geleden. Toch gaat minister Klink van volksgezondheid de verstrekking van medicinale cannabis voortzetten.
De parallel met het algemeen geaccepteerde alcoholmisbruik gaat het CDA dan ook uit de weg. Het zou goed zijn dat deze partij eens te rade gaat bij de mensen in het veld; politie, welzijnswerkers, hulpverleners en instituten als het Trimbos Instituut, de lokale GGD’s en het Openbare Ministerie. Dan zou het populistisch geblaf van CDA Limburg verstommen De enige conclusie is dat ons gedoogbeleid goed is en beter wordt als de criminaliteit elke kans wordt ontnomen door legalisering!