h

SP stelt vragen rol provincie bij fusie Roda JC en Fortuna Sittard

12 november 2008

SP stelt vragen rol provincie bij fusie Roda JC en Fortuna Sittard

Tijdens de nieuwjaarstoespraak 2008 van Limburgse Commissaris van de Koningin Leon Frissen sprak deze zich uit als voorstander voor de komst van een FC Limburg. Een vooruitziende blik of een gerichte aanpak ? De afgelopen week hebben we via de media kunnen vernemen dat er gesprekken plaatsvinden tussen Roda JC en Fortuna Sittard en dat de provincie Limburg hier nauw bij betrokken is.

Fortuna Sittard kampt al jaren met financiële problemen. Ondanks diverse financiële injecties van de gemeente Sittard-Geleen slaagt de club er nog steeds niet in de uitgaven in de hand te houden. Het is voor veel mensen onbegrijpelijk dat een overheid substantiële financiële bijdragen levert aan commerciële sportclubs die enorme salarissen betalen, hetgeen zoals in de voetbalwereld blijkt geen garantie is voor succes. De SP is van mening dat de overheid (provincie) bij een fusie tussen commerciële sportclubs terughoudendheid dient te betrachten omdat het naar mening van de SP niet tot de taken van de provincie hoort om fusies tussen commerciële clubs te begeleiden.

Het is wel een taak van de provincie om in het kader van het gevoerde sportbeleid in te zetten op de ontwikkeling van de breedtesport. Onder de term breedtesport verstaan we alle sport die niet-professioneel en niet op topsportniveau wordt beoefend. De SP is van mening dat sport veel positieve effecten heeft, bijvoorbeeld op het gebied van integratie, werkgelegenheid en tolerantie. Daarom moet de overheid er alles aan doen om deelname aan de breedtesport en de kwaliteit ervan op verschillende manieren te stimuleren. Bijvoorbeeld met speciale sportprogramma’s voor ouderen en gehandicapten, of met het aanbieden van sport in achterstandswijken. De breedtesportimpuls stimuleert ook de inzet van sport bij het oplossen van sociale en maatschappelijke problemen. Denk aan sportaanbod voor ‘hangjongeren’ of het bevorderen van integratie van allochtonen via sport.

De SP kijkt kritisch naar de rol van de Provincie en wilt weten op basis van welk beleid is de provincie Limburg betrokken bij een fusie tussen Limburgse profclubs en hoe de coalitiepartijen CDA, PvdA en PNL tegen de fusie aankijken. Wat gebeurt er met de stadions, de leden en de supporters? Hoeveel geld is de Provincie Limburg van plan in deze fusie te steken? Eigenlijk mag je toch wel verwachten dat deze commerciële sportbedrijven, waar miljoenen in omgaan, zelf kunnen bedenken wat ze willen en kunnen. De SP vreest dan ook voor een politieke aansturing op schaalvergroting zoals dat ook bij het handbal is gebeurt. Hoe ervaren de leden en de supporters een fusie?

Als er een fusie komt zal een van de clubs altijd aan het kortste eind trekken….u mag raden wie de beste scoringskans heeft !

U bent hier