Snel nieuwe energieplannen
Snel nieuwe energieplannen
In de vergadering van provinciale staten op 7 november 2008 werd de energienota van de provincie besproken. In de energienota staan de plannen van de provincie op het gebied van duurzame energie. De SP vindt het belangrijk dat de provincie haar beleid rond energie verandert, maar doordat er voornamelijk op het bedrijfsleven wordt geleund is het erg onzeker of alle doelen worden behaald.
De SP vindt het hard nodig dat in Limburg een energieprogramma wordt vastgesteld. Dat neemt niet weg dat ze vindt dat de plannen die we tot nu toe van de provincie hebben gezien niet compleet zijn. Met goede alternatieven en aanvullingen heeft de SP geprobeerd om de nota te verbeteren, maar dat is niet gelukt.
SP Statenlid Pierre Diederen: "Voor de SP is het de vraag of de doelstellingen op het gebied van energie gehaald kunnen worden als economische groei de hoogste prioriteit heeft in de provincie. Wij merken vaak dat de provincie de economie het allerbelangrijkste vindt. Voor de SP is dat niet van zelfsprekend. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat bij Maastricht Aachen Airport de economische ontwikkeling toch wat langzamer moet gaan om de belangrijke milieu doelen en energiedoelen te halen."
In het debat op 7 november 2008 heeft de SP vier voorstellen gedaan om de energienota flink te verbeteren. Helaas zijn deze voorstellen afgewezen. Pierre Diederen: "In sommige gevallen leek het er op dat er niet naar de inhoud van onze voorstellen werd gekeken. Zo bleek dat gedeputeerde Kersten niet wist hoe de Limburgse Energiesubsidie in de praktijk uitpakt voor de Limburgse burgers. In Maasgouw krijgt men veel subsidie want de gemeente Maasgouw heeft veel aandelen Essent, in Weert krijgt men niets want Weert heeft geen aandelen Essent. De SP accepteert dat niet. Ook op over mobiliteit en de grote Ondergrondse Pomp Accumulatie Centrale (OPAC) heeft de SP scherpe kritiek op de plannen en daarom hebben wij geprobeerd de nota aan te vullen en hier en daar te veranderen."
In de vergadering heeft de SP 4 voorstellen gedaan:
1.De SP vindt het nodig dat bij grote projecten in de provincie altijd wordt gekeken naar openbaar vervoer. Het openbaar vervoer moet goed zijn en zo mogelijk gratis maar in elk geval betaalbaar voor iedereen. Als mensen met het openbaar vervoer overal comfortabel, goedkoop en snel kunnen komen dan zullen veel mensen de auto laten staan. Dat past prima in het energiebeleid van de provincie en de SP vindt dat de energienota niet compleet is als er geen plannen zijn voor mobiliteit, transport en vervoer.
2. De SP vindt dat de provincie niet moet meebetalen aan de plannen voor de gigantische OPAC installatie op de Graetheide. OPAC is een systeem om energie die ’s nachts wordt opgewekt te bewaren zodat het overdag gebruikt kan worden maar het staat helemaal niet vast dat OPAC alleen wordt gebruikt voor duurzame energie. OPAC kan ook gebruikt worden om de energie uit een ouderwetse kolencentrale op te slaan en de kans dat OPAC daarvoor wordt gebruikt is groot. OPAC mag daarom niet in de energienota genoemd worden als een project dat bijdraagt aan meer duurzame energie.
3. Het is prima als de provincie mee investeert in de ontwikkeling van duurzame energiebronnen zoals de zonnecellen bij Solland Solar in Heerlen, maar de SP vindt dat een heel streng systeem van regelgeving en sanctionering nodig is om te garanderen dat multinationale ondernemingen niet aan de haal gaan met onze centen. De SP is van mening dat de Provincie Limburg naïef is bij de toekenning van gelden aan grote ondernemingen. Het is niet vanzelfsprekend dat die ondernemingen een maatschappelijk doel nastreven. Daarom is een streng systeem van controle nodig en dat ontbreekt nu in de energienota.
4. De Limburgse Energie Subsidie zoals die door de provincie wordt gegeven aan burgers van Limburg werkt heel oneerlijk. De hoogte van de subsidie is namelijk afhankelijk van de gemeente waarin men woont. In gemeentes die veel aandelen Essent hebben, krijgen de inwoners heel veel subsidie (bijvoorbeeld in Maasgouw en in Sittard-Geleen). In gemeentes die geen aandelen Essent hebben krijgen de burgers niets (Weert), of bijna niets (Kessel, Gennep). De SP vindt dat het geld van de Limburgse energiesubsidie eerlijk verdeeld moet worden onder alle Limburgers.
Pierre Diederen: "De SP vindt het prima dat de provincie werkt aan betere energie. Duurzame energieopwekking, minder koolstofdioxide, en zuinig gebruik van de energie is nodig. Maar wij denken dat de energienota van de provincie niet goed genoeg is. Het is daarom erg jammer dat onze voorstellen om de nota te verbeteren, niet zijn aangenomen."