h

SP bezorgd over chemisch lek bij Solland Solar

14 oktober 2008

SP bezorgd over chemisch lek bij Solland Solar

Bij Solland Solar in Heerlen worden Fluorwaterstofzuur gebruikt bij de fabricage van zonnecellen. Op maandag 13 oktober rond 13:45 uur heeft zich rond het gebruik van de uiterst gevaarlijke stof een incident voorgedaan waarbij mogelijk fluorwaterstofgas is vrijgekomen.

Fluorwaterstofgas is een gas dat erg gevaarlijk is. Het is een van de weinige stoffen waarmee glas aangetast kan worden en daarmee overtreft het in agressiviteit vrijwel alle andere stoffen. Het gas veroorzaakt bij mens en dier longoedeem, een ernstige aantasting van de longen die zich vaak pas enkele uren na de blootstelling openbaart.

De SP is doordrongen van de ernst van de situatie. Bij het gebruik van uiterst agressieve en giftige chemicaliën moet een veiligheidsregime gelden waarbij ongelukken uitgesloten worden. Indien er bij Solland Solar inderdaad Fluorwaterstofgas is vrijgekomen dan is dat reden om het veiligheidsregime bij Solland Solar onmiddellijk onder de loep te nemen. Het is heel belangrijk dat voorkomen wordt dat een incident als op 13 oktober 2008 zich opnieuw kan voordoen. De SP heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten.

U bent hier