h

SP ziet oplossing voor opvang en begeleiding zwerfjongeren

17 september 2008

SP ziet oplossing voor opvang en begeleiding zwerfjongeren

Op donderdag 11 september werd via de Limburgse media bekend dat de Stichting Zwerfjongeren Limburg failliet was verklaard. Stichting Zwerfjongeren Limburg, onder bewind van De Koraalgroep, is verantwoordelijk voor de primaire opvang en begeleiding van zwerfjongeren en ontvangt daarvoor subsidie van o.a. Provincie Limburg, gemeente Maastricht, Heerlen, Roermond en Venlo. Door het faillissement dreigen ruim veertig werknemers hun baan te verliezen en blijven 161 jongeren verstoken van ambulante begeleiding. Ook de primaire huisvesting in de zogenaamde pensions staat onder druk.

Op 11 september heeft de Statenfractie van de SP schriftelijke vragen gesteld aan het college van GS van de provincie en deze opgeroepen binnen 24 uur actie te ondernemen en de regie te voeren en voor deze crisissituatie per direct een oplossing te vinden. In deze oproep werd de suggestie gedaan om met de subsidieverstrekkende gemeenten en eventueel ander maatschappelijke opvangorganisaties in gesprek te treden om de begeleiding van de jongeren te garanderen en te continueren. De SP heeft haar bedenkingen hoe dit heeft kunnen gebeuren. Het is al geruime tijd bekend dat de Stichting Zwerfjongeren Limburg in een financieel benarde positie verkeerde. De SP is ook verbaasd over de elkaar tegensprekende verklaringen van de Koraalgroep en bijvoorbeeld de gemeente Maastricht. De Koraalgroep verklaart dat overleg met de subsidiërende gemeenten en de provincie heeft plaatsgevonden. Wethouder Luc Winant en burgemeester Gerd Leers verklaren echter van niets te weten en reageren compleet verrast te zijn. Ook de provincie heeft tot op heden nog niet gereageerd. Het heeft er alle schijn van dat men de situatie niet onder controle heeft en De Koraalgroep zich vergaloppeerd heeft in de overname van SZL. Ook hier lijkt de marktwerking niet zonder gevolgen te blijven voor diegene die hulpverlening nodig hebben en er zelfs afhankelijk van zijn.

De SP heeft contact gezocht met stichting MOV (Maatschappelijke Opvangvoorzieningen Limburg) en in een gesprek met directeur Ton Dolman is naar voren gekomen dat Stg. MOV per direct bereidwillig is een rol te spelen in de ambulante begeleiding en zelfs overname van de met ontslag bedreigde werknemers. Ook het Leger des Heils zou een deel van de hulpverlening en opvang kunnen bieden. Dit gegeven ziet de SP fractie als een uitstekende tussenoplossing om de opvang en begeleiding van deze kwetsbare doelgroep per direct uitvoerbaar te maken. In de tussentijd kan naar duurzame oplossingen worden gezocht.

Voor de SP is het zaak om eerst te zorgen voor een adequate oplossing voor de jongeren alvorens de oorzaak wordt gezocht. Pragmatisch maar doeltreffend.

U bent hier