h

Fietstocht Klavertje 4

15 september 2008

Fietstocht Klavertje 4


Zondag 14 september werd er door het plangebied van Klavertje 4 gefietst. De fietstocht was een initiatief van de Groengroep Sevenum en een tweetal lokale partijen. In totaal fietsten zo’n 80 bezorgde inwoners uit Sevenum en omgeving mee, namens de SP Statenfractie fietste fractievoorzitter Thijs Coppus mee.

"Veel mensen maken zich zorgen over alle plannen in het gebied tussen Sevenum, Horst, Venlo en Maasbree. Deze groene buffer tussen stad en platteland dreigt helemaal volgebouwd te worden met kassen en andere grote bedrijven." Aldus Thijs Coppus.


Steeds vaker laten gemeenten en provincies het ontwikkelen van nieuwe wijken en werkterreinen over aan de private partijen. Ook bij Klavertje 4 wordt de overheid op afstand gezet door het oprichten van een Naamloos Vennootschap (NV), dat zich bezig gaat houden met het uitwerken van de ambities van een hand vol bestuurders. De rol van de gemeenteraden en de Provinciale Staten wordt marginaal: raads- en Statenleden mogen instemmen met de brede kaders, worden geïnformeerd over de stand van zaken en de gemeenteraden mogen instemmen met het bestemmingsplan. Thijs Coppus: "Doordat ambities vaag blijven, er nog te weinig duidelijkheid is over de momenten waarop er belangrijke beslissingen worden genomen en raads- en Statenleden bewust op afstand worden gehouden, wordt de volksvertegenwoordiging onvoldoende in staat gesteld om keuzes te maken over de economische koers van de regio en de inrichting van de open ruimte."

De gemeenten rond Venlo kenmerken zich grotendeels door een landelijk karakter. Het is niet voor niets dat de gemeentebesturen van Sevenum, Maasbree en Horst aan de Maas hun gemeente zien als een groene buffer rondom het stedelijke Venlo. Met de ontwikkeling van Klavertje 4 verdwijnt deze groene buffer, hierdoor ontstaat een bebouwd gebied dat zich uitstrekt van Horst tot Belfeld en van Kaldenkirchen tot Maasbree. Dit is onwenselijk, voor de inwoners en het toerisme moet het open en landelijke karakter van Noord-Limburg behouden blijven.

U bent hier