h

SP bij spontane opkomst NedCar-werknemers.

2 april 2006

SP bij spontane opkomst NedCar-werknemers.

Jan de Wit, leden van de Statenfractie en van verschillende SP-afdelingen hebben zondagmiddag gehoor gegeven aan de spontane oproep van NedCar-medewerker Wiel Souren naar de parkeerplaats van de NedCarfabriek te komen. Om de schrijnende onzekerheid, emoties en meningen met elkaar te delen kwamen ongeveer hondervijftig werknemers naar de fabriekspoort.

Wat eens, na de mijnsluitingen, als overheidsbedrijf de trots van Limburg was is verworden tot een speelbal van de multinationale ondernemingen als Daimler Chrysler en Mitsubishi. Triest is dat dit het gevolg is van politieke besluiten in het verleden genomen over NedCar. In 1999 droeg de Nederlandse staat haar aandelen over aan Mitsubishi en Volvo. Hiermee stopte de bemoeienis met Nedcar die de overheid tot dan toe wel had. De werknemers hebben vanaf die tijd zelf het behoud van hun werk en hun inkomen moeten bevechten.
Ze hebben dat met vakbonden en ondernemingsraad en met volle inzet vaak gedaan.

Volgens de werknemers is in het verleden ook onvoldoende naar hun geluisterd. "Invoering van de drieploegendienst was niet nodig geweest". "De overheid had niet het geld uit Nedcar moeten terugtrekken". "Minister Brinkhorst wil in tegenstelling tot andere Europese landen met autofabrieken het beste jongetje van de klas zijn en beroept zich op de Europese richtlijnen die overheidssteun verbieden".
"Waar is Balkenende" ?
Het zijn enkele van de meningen en opmerkingen van de werknemers die de SP hoorde in de gesprekken.

De SP is solidair met de arbeiders van Nedcar.
Zij verdienen alle steun in hun gerechtvaardigde strijd.
Morgen horen krijgen ze te horen wat die strijd heeft opgeleverd.

Foto's van de spontane bijeenkomst

U bent hier