h

SP: Draagvlak en argumenten ontbreken

10 oktober 2004

SP: Draagvlak en argumenten ontbreken

De statenfractie van de SP Limburg heeft tijdens de fractievergadering van afgelopen dinsdag definitief stelling genomen tegen het herindelingadvies Roermond - Swalmen. Eerder deze week adviseerde de SP afdeling regio Roermond de statenfractie al om niet in te stemmen met het herindelingvoorstel.

De SP verzet zich tegen de op handen zijnde herindeling omdat de bestuurlijke argumenten, volgens de SP, niet corresponderen met de realiteit en niet overtuigend zijn.
Zo is het voor de SP de vraag welk voordeel beide gemeenten behalen bij herindeling. Jos Haasen, voorzitter van de SP afdeling regio Roermond: "Ik vraag me af voor welk probleem deze herindelingsvariant een oplossing is. Voor deze herindelingsvariant bestaan geen steekhoudende argumenten."

De SP-Statenfractie sluit zich hier bij aan. Het rendement is nihil en bovendien ontbreekt het draagvlak onder de bevolking, aldus Statenlid Van Ballegooij: "Bij gemeentelijke herindelingen gaat het bijna nooit om de inhoud. De behoeften die Roermond blijkbaar heeft worden met dit voorstel niet bevredigd en de bevolking steunt het simpelweg niet. Voorts zal deze herindeling nadelen hebben voor de bevolking. Dat heeft ondermeer het eerder door de Rijksuniversiteit Groningen gepubliceerde rapport 'Effecten van herindelingen' aangetoond. Hierin wordt aangetoond, dat samengevoegde gemeenten ver achter blijven als het gaat om beleidsontwikkeling en financiële positie en voorzieningenniveau en politieke betrokkenheid. Enkel daar waar de bevolking een herindeling om praktische redenen wil, biedt een herindeling soelaas."

De SP geeft overigens aan dat de verantwoordelijkheid voor de herindelingdrang primair in Den Haag ligt. De Midden-Limburgse herindelingspagaat heeft dan ook de nadrukkelijke aandacht van de Tweede Kamerfractie van de SP.
Niettemin sluit de Limburgse SP acties tegen het advies van Gedeputeerde Staten zeker niet uit.

Felix van Ballegooij Jos Haasen
Statenlid Voorzitter SP regio Roermond

U bent hier