h

SP wil onderzoek naar Dura Vermeer

15 maart 2004

SP wil onderzoek naar Dura Vermeer

De aanhoudende berichten en onthullingen over bouwfraude-affaires waarbij Dura Vermeer betrokken is, zijn voor de SP-Statenfractie aanleiding om bij het provinciebestuur aan de bel te trekken.

Onlangs heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit aan Vermeer Infrastructuur bv (een dochter van Dura Vermeer) een boete opgelegd van 11,5 miljoen euro wegens verboden aanbestedingsafspraken. Dura Vermeer is als beoogd toekomstig mede-eigenaar van Maastricht Aachen Airport in onderhandeling met de Provincie over aankoop van de luchthaven. Rijk en Provincie dragen 42,9 miljoen euro bij aan de investeringen in de luchthaven die in private handen komt. Met dat geld mag de nieuwe eigenaar luchtzijdige infrastructuur bouwen. Een bedrijf dat beschuldigd wordt van sjoemelen met overheidsgeld, daar moet de overheid geen relaties mee willen aanknopen. Gedeputeerde Staten moeten maar eens haarfijn uitleggen waarop het vertrouwen in dit bouwbedrijf nog gebaseerd is.

Bouwbedrijf Dura Vermeer zit samen met Omniport in het consortium dat het exclusieve recht heeft om te onderhandeling met de Provincie over het verkrijgen van een meerderheids-aandeel in vliegveld Beek (Maastricht Aachen Airport).
Op weg naar deze privatisering is door Provincie en Rijk een investeringsbijdrage verleend van 42,9 miljoen euro.
Dit bedrag mogen de nieuwe eigenaren besteden aan luchtzijdige infrastructurele werken. De vraag is dan ook of de nieuwe eigenaar tegelijkertijd aanbesteder en inschrijver kan zijn van deze bouwwerken? De SP vindt dat deze verstrengeling niet mag voorkomen. Welliswaar zijn op deze bestedingen de Europese aanbestedingsregels van toepassing, maar gezien de berichten over de bouwfraudes vormt dit geen garantie voor de betrouwbaarheid van bouwbedrijven. Ook niet bij Dura Vermeer. Vermeer Infrastructuur bv, een dochter van Dura Vermeer heeft in december 2003 van de Nederlandse Mededingingsautoriteit , wegens verboden aanbestedingsafspraken een boete opgelegd gekregen van 11,5 miljoen Euro. Dura Vermeer wordt genoemd als een van de bedrijven die voorkomen in de onlangs ingediende schaduwboekhouding bij het OM. Op 4 maart jl. bericht de Volkskrant dat prominente bestuurders uit de bouwwereld in 1987 betrokken zijn geweest bij verboden afspraken. In deze kwestie wordt de huidige voorzitter van de Raad van Bestuur van Dura Vermeer genoemd. Voor de SP genoeg redenen om vragen te stellen aan Gedeputeerde Staten van Limburg over de betrouwbaarheid van deze bouwgigant.

U bent hier