h

De Symbiose-beerput: "Provincie, what were you thinking?"

3 oktober 2003

De Symbiose-beerput: "Provincie, what were you thinking?"

Speech van Felix van Ballegooij tijdens de Statenvergadering van 3 oktober 2003;

Felix van Ballegooij"Meneer de Voorzitter:

De gang van zaken van de afgelopen weken omtrent Symbiose verdient niet bepaald een schoonheidsprijs. Laten we daar om te beginnen eens even bij stilstaan: een lek gevolgd door een flinke onrust in welzijnsland, politiek en Symbiose-personeel. Een gedeputeerde, die het provinciehuis verlaat, om de boel ter plaatse te sussen met nog wat geknuffel en excuses erachteraan. Vervolgens nog een strafrechtelijk onderzoek omdat er geheimhouding geschonden wordt en tot overmaat van ramp ook nog twee geheime brieven - waarvan één onverwachte - aan het adres van Symbiose. Brieven die het scenario voorstaan dat nu juist gelekt was! Nu sta ik hier als nieuwkomer in de Provinciale Staten wel even van te kijken. Dan heb ik zoiets van: Provincie, what were you thinking?

Ik begrijp niet waarom het provinciebestuur gelijktijdig met de subsidierelatie ook maar meteen de publiek/private opdrachtenrelatie stop heeft gezet. Gelet op de impact van zo'n besluit had Provinciale Staten hier op z'n minst over geïnformeerd moeten worden. Daarnaast heeft gedeputeerde Wolfs tegen Symbiose gezegd, dat ze in september 2003 een bestuurlijk overleg wilde laten plaatsvinden om de toekomst in 2004 door te spreken. Nou, dat is blijkbaar wel een heel kort overleg geworden! Wat de SP-fractie echter nog meer bevreemdt, is dat er in het de beleidsafspraken van het Coalitieakkoord uitgesproken wordt dat er een opdrachtenrelatie beoogd wordt door de provincie, terwijl er tegenover Symbiose het argument wordt uitgesproken dat dit in strijd is met Europese regelgeving inzake publieke aanbestedingen.
Dan vraag ik me toch af: Hoe was dit tot voor kort dan bespreekbaar?

Op de vraag of het college een rol heeft gehad in het niet behalen van de doelstellingen, luidt het antwoord dat de provincie slechts een pacificerende rol had. Maar het college heeft in september 2002, toen duidelijk werd dat de doelstellingen niet haalbaar waren, de zaak zelf bijgestuurd!
Ik neem maar 'ns aan, dat je bijstuurt om de doelstellingen vervolgens wél te behalen. En dat je gedeelde verantwoordelijkheid neemt, als die doelstellingen ondanks genoemde bijsturing niet gehaald worden. In die verantwoordelijkheid liet het bestuur al te wensen over op het gebied van opdrachtverstrekking. Die - volgens Symbiose - vaak lang op zich liet wachten en een ongezonde flexibiliteit eiste van de organisatie als zodanig.

Maar laten we elkaar vooral geen mietje noemen.
Het perspectief waarover we vandaag praten is allerminst rooskleurig. De voornemens die het college heeft leiden ongetwijfeld tot de ondergang van Symbiose. De ondergang van een groot welzijnsapparaat waar ruim 100 mensen werken.
De beleidsafspraken over continuering van opdrachten wordt zomaar van tafel geveegd. Dit alles zonder dat er, naar onze mening, constructief naar alternatieven gevraagd wordt aan Symbiose. Kinderachtige en rechtlijnige beleidsinterpretatie ligt hieraan ten grondslag.

De vorming van Symbiose heeft de provincie, door de jaren heen, veel geld gekost. Zoals ik zojuist aangaf zou het erg naïef zijn om, gelet op de financiële situatie van Symbiose, te denken dat Symbiose zelfstandig door kan gaan. Met geen opgebouwd eigen vermogen en een negatief saldo van 4 euro-ton op de beginbalans van 2004, Sterft symbiose na jarenlange investeringen een stille dood. Ik vraag me af of we dat echt willen. Want het betekent namelijk, dat hét welzijnsapparaat van Limburg in één klap verdwijnt. Hierdoor vallen er bijvoorbeeld bij vrijwilligersorganisaties en tal van andere betrokkenen rake klappen.

Meneer de voorzitter; het komt toch allemaal niet als een donderslag bij heldere hemel? dit had het college toch kunnen zien aankomen? Speculeren over overnames en denken dat de trein meteen weer doorrijdt heeft naar mening van de SP totaal geen zin. Dat is een manier van denken die men zich in het bedrijfsleven misschien permitteert, maar het provinciebestuur kan en mag niet zo luchtig met dit soort zaken omgaan.
We praten immers over een aanzienlijk deel van de sociale infrastructuur van Limburg.

Voorts is het los van de genoemde punten een flater voor het provinciebestuur aangezien zij blijkbaar gefaald heeft in het bereiken van haar 'ambitie'; de totale en succesvolle verzelfstandiging van Symbiose. Maar ook de provincie loopt financiële risico's. Limburg staat namelijk borg voor een verstrekte lening; hypotheek ten bedrage van 1.8 miljoen.
En dan natuurlijk de vraag hoe het geregeld is met de wachtgeldregeling. Want dat zal uiteindelijk een gerechtelijke procedure doen uitwijzen. Voor de SP is er maar één alternatief: het komen tot een oplossing. Een oplossing die constructiever is dan de weg die nu wordt ingeslagen. Er dreigt een plotseling gat in de sector te vallen. Zorg als bestuur dan ook voor overbruggingen. Focus op de gevolgen. Niemand is gebaat bij dit beleid, laten we er dan ook niet aan vasthouden. Laat geen kapitale investering en kennisvernietiging gebeuren. Als er afgebouwd moet worden - en dat moet blijkbaar - zorg er dan voor dat dit geleidelijk gaat. Zodanig dat de klant, en dus ook de burger er geen hinder van ervaart. En dat kan in dit stadium zeker niet zonder steun van de provincie.

U bent hier