h

"Symbiose failliet, dacht het niet!"

7 september 2003

"Symbiose failliet, dacht het niet!"

De SP was in 1995 al fel tegen de gedwongen vorming van Symbiose. Kostenbesparing was destijds het motto van het College. Nu Symbiose niet zelfstandig blijkt te kunnen functioneren wil het College de stekker er uit trekken. Daarom stuurt de provincie nu aan op een faillissement van Symbiose. Dat blijkt uit geheime documenten in De Limburger van zaterdag 6 september.

Aan: het College van Gedeputeerde Staten
Via: De Voorzitter van Provinciale Staten

Betreft: Schriftelijke vragen artikel 38 RvO inzake Symbiose

Roermond, 7 september 2003

Geacht College,

Verbijsterd namen wij kennis van de uitgelekte informatie van GS inzake Symbiose in Dagblad De Limburger van zaterdag 6 september jl. Gedeputeerde Staten hebben volgens deze krant op dinsdag 19 augustus al vertrouwelijk de voorkeur uitgesproken Symbiose failliet te laten verklaren, omdat er niets terecht is gekomen van de eis dat de instelling als zelfstandig bedrijf eindelijk op eigen benen moet staan.

Is deze berichtgeving juist? Dit is een ridicule wijze van handelen die ons zeer verbaast. Temeer aangezien deze ontwikkeling ingezet wordt onder warempel een PvdA-gedeputeerde! De SP was in 1995 al fel tegen de gedwongen vorming van Symbiose, echter is deze onder forse drang van de Provincie toen toch tot stand gekomen. Kostenbesparing was destijds het motto van het College; dat blijkt wel. Nu Symbiose niet zelfstandig blijkt te kunnen functioneren (zijn); wil het College de stekker er uit trekken. Jarenlang is er door het College niet ingegrepen of duidelijk bijgestuurd. Het College heeft het management van Symbiose, ten tijde van inschattingsfouten, maar al te vaak de hand boven het hoofd gehouden. Daarom zien deze voorgestane werkwijze als weglopen voor de problemen die je zelf voor een groot deel gecreëerd hebt en dat is op geen enkele manier te verkopen! Noch naar Symbiose, noch naar de volksvertegenwoordigers en bevolking!

Derhalve vragen wij u:

• De verplichte samenwerking, opgelegd door de provincie, heeft blijkbaar niet gewerkt, wie is hier naar uw mening (mede)verantwoordelijk voor?
• In hoeverre is de Provinciebestuur te kort geschoten in de monitoring en bijsturing van haar samenwerkingsplan?
• In hoeverre zijn er naar symbiose verwachtingen gewekt over continuïteit van geldstromen?
• Waren deze geldstromen constant genoeg om op basis daarvan personeel in dienst te nemen?
• Wie zijn nu werkelijk de dupe bij een faillissement van Symbiose?
• Is de verlegging van de wachtgeldverplichting (H-297) naar Symbiose zelf, geheel moreel en juridisch? Dit gelet op de vigerende wetgeving en op dit gebied.
• Hoe vindt de provincie op korte termijn een nieuwe partner?
• Zijn beoogde doelen en vastgelegde doelstellingen van het coalitieakkoord, hoe summier ook beschreven, nu nog haalbaar?
• Wat zijn de gevolgen van een faillissement voor de welzijns-/sociale infrastructuur in Limburg?
• Hoe kan er toch geheime informatie uitgelekt zijn? Wie beschikte er in dit stadium over deze informatie?
• In welk stadium verkeert deze besluitvorming exact en welke andere opties en trajecten wil GS ten aanzien van Symbiose nog doorlopen?

Graag zien wij uw spoedige beantwoording tegemoet,

Met vriendelijke groeten,

Felix van Ballegooij
Socialistische Partij
Provinciale Staten Limburg

U bent hier