h

10. Klimaat en Duurzaamheid

Het VN-Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 heeft de toon gezet. Dat akkoord heeft tot doel om wereldwijd de temperatuur niet meer dan 2 graden Celsius te laten stijgen en zo mogelijk tot 1,5 graden Celsius te beperken. Dat betekent dat we met z’n allen forse stappen moeten zetten om het klimaat en het milieu voor ons zelf maar ook voor de volgende generaties te redden. Daar is bijna iedereen het mee eens. De klimaatplannen van de regering hebben op diverse fronten ernstige gevolgen, zoals op de woningmarkt. Tientallen woningcorporaties en vele huurders komen flink in de financiële problemen als het kabinet zijn duurzaamheidsplannen doorzet. De vraag ‘Wie gaat dat betalen?’ wordt niet beantwoord. De SP vindt dat de lasten niet zomaar bij de huishoudens moeten komen te liggen. Het klimaatbeleid moet rechtvaardig georganiseerd worden en de grootste vervuilers moeten hun eerlijke deel bijdragen.

Dit wil de SP:

  • Er komt een publiek provinciaal bedrijf voor duurzame energie. Dit bedrijf gaat op duurzame wijze energie produceren en verkopen en ondersteunt initiatieven op coöperatieve basis.
  • De opgedane kennis uit het Mijnwaterproject, het Groene Net en andere duurzame energiebronnen wordt ingezet in de hele provincie.
  • De provincie reserveert voldoende financiële middelen voor het realiseren van klimaatambities.
  • De provincie neemt initiatieven en ondersteunt een regionale en gebiedsgerichte aanpak van klimaatmaatregelen (bijvoorbeeld via de Limburgse Energie en Klimaat Transitie Alliantie).
  • We onderzoeken of de inzet van waterstof een duurzame oplossing kan zijn voor onze toekomstige energiebehoefte.
  • De provincie spant zich in om een breed draagvlak te creëren voor het nemen van duurzaamheidsmaatregelen. Daarom stimuleert de provincie gemeenten om alleen bouwvergunningen af te geven als er ook duurzaamheidsmaatregelen worden getroffen.
  • De provincie Limburg maakt geen gebruik van elektriciteit afkomstig van kerncentrales en van bruinkoolcentrales.
  • De provincie spant zich in voor sluiting van de kerncentrale in Tihange.
  • De provincie spant zich tot het uiterste in om zoveel mogelijk draagvlak te creëren voor het plaatsen van windturbines. Een deel van de windturbines in Greenport Venlo is zeer omstreden. Daarvoor moet alsnog naar alternatieve locaties gekeken worden.
  • Er komt een plan voor het grootschalig opwekken van zonne-energie op zoveel mogelijk geschikte daken.
  • De ‘Duurzaam Thuis’-regeling, die leningen verstrekt aan particulieren voor zonnepanelen, wordt uitgebreid.
  • Hoogwaterbeveiliging blijft onze aandacht vragen. Bij ingrijpende maatregelen dienen de belangen rond veiligheid, natuur en leefomgeving goed tegen elkaar afgewogen te worden met inachtneming van het belang van waterwegen als milieuvriendelijke vervoersdrager.
  • Klimaatverandering brengt steeds vaker overlast met zich mee, zoals hevige regenval of grote droogte. Alle bevoegde overheden (Rijk, waterschap, gemeenten en provincie) dienen samen te werken om deze overlast waar mogelijk te voorkomen.

PROVINCIAAL AFVALBEDRIJF

Limburg is herhaaldelijk opgeschrikt door een aantal chemische afvalverwerkers die zich niet aan de wet en regels houden met het gevolg dat er ongezonde en gevaarlijke situaties ontstaan. Het gevolg is dat het afval niet of niet behoorlijk wordt verwerkt, of illegaal en gevaarlijk wordt opgeslagen.
Dit kost de provincie jaarlijks miljoenen.

Dit wil de SP:

  • Het overlaten van de afvalmarkt aan ‘vrije’ bedrijven, de goede niet te na gesproken, werkt onvoldoende en zadelt de samenleving op met de ‘rotzooi’ en de lasten. De SP wil dat er weer een provinciaal afvalbedrijf komt.

U bent hier