h

SP stelt vragen over aanpak ganzenoverlast

20 mei 2015

SP stelt vragen over aanpak ganzenoverlast

Foto: bnr / www.bnr.nl

Tot voor kort stond EU-wetgeving de vergassing van ganzen niet toe. Per 1 juni van dit jaar komt daar echter verandering in en mag CO2 gebruikt worden om ganzen te doden. De maatregel is vooral genomen om schade aan de landbouw te voorkomen. De SP wil onder andere van het College van Gedeputeerde Staten weten of er gekeken wordt naar diervriendelijke alternatieven.  

Vogelonderzoeksorganisatie SOVON betwijfelt of het massaal vergassen van ganzen uiteindelijk leidt tot een kleinere populatie. Er zijn geen cijfers beschikbaar, die dit staven en daarom vindt SOVON dat er nieuw onderzoek nodig is. Hierbij moet niet alleen gekeken worden naar het effect van de vergassing, maar ook naar diervriendelijke alternatieven om overlast en schade te voorkomen, zoals bijvoorbeeld het onaantrekkelijk maken van het grasland voor de ganzen.

Reden voor Statenlid Yolanda Claessens om vragen te stellen aan het College van Gedeputeerde Staten. Ze wil weten of de overlast door ganzen in Limburg dermate groot is dat dit leidt tot schade voor de landbouw en welke maatregelen er genomen kunnen worden om deze overlast te beperken. Daarbij wil de SP met name weten of er ook specifiek gekeken wordt naar diervriendelijke alternatieven en of er een provinciale vergoeding is voor mogelijke schade door ganzenoverlast.

Reactie toevoegen

U bent hier