h

SP is integriteitschendingen spuugzat

12 februari 2015

SP is integriteitschendingen spuugzat

De SP in Limburg wil nog voor de verkiezingen een extra Statenvergadering bijeen roepen om de gedragscode integriteit en het declaratie-controlesysteem aan te scherpen. “De SP is het spuugzat dat Limburgse bestuurders de landelijke media halen vanwege vermeende integriteitsschendingen, verdenking van fraude of fout declaratiegedrag. Het imago van de politiek is op een dieptepunt beland. De schade is onherstelbaar. Volksvertegenwoordigers worden over een kam geschoren terwijl een meerderheid integer is en zich wel gedraagt zoals je van een volksvertegenwoordiger mag verwachten. Alleen wij zelf, als Provinciale Staten, moeten voldoende zelfreinigend vermogen tonen om het tegendeel te bewijzen door het declaratiegedrag van ex- gedeputeerde Verheijen en eerdere voorvallen openlijk te bespreken en regels aan te scherpen”, aldus fractiewoordvoerder Daan Prevoo

Aanleiding voor een extra Statenvergadering is de publicatie van onderzoeksjournalisten van NRC Handelsblad d.d. 11 februari 2015 waarin melding wordt gemaakt dat ex-gedeputeerde Mark Verheijen (VVD) onterecht duizenden euro’s zou hebben gedeclareerd. “Als de onderzoeksjournalisten hun werk goed hebben gedaan blijkt hieruit dat ons controlesysteem heeft gefaald. Als er sprake is van gaten in het systeem dan moeten we die snel repareren. Daarnaast wil de SP voorstellen dat Gedeputeerden voortaan geen betaalde nevenfuncties meer mogen uitoefenen omdat dit altijd lastig zal blijven vanuit het oogpunt van integriteit en risico’s van belangenverstrengeling", zegt Daan Prevoo.

De SP stelt voor om hierover op maandagavond 23 februari te vergaderen en rekent op steun van een meerderheid in Provinciale Staten. Deze datum staat al gereserveerd in de agenda voor een andere bijeenkomst.

U bent hier