h

Opinie: Pretpark Limburg

11 februari 2015

Opinie: Pretpark Limburg

Foto: mvr

Toverland eigenaar Jean Gelissen is geheid een goed ondernemer. Of zijn plan om het mega attractiepark ‘Nature Wonder World’ (NWW) in Brunssum te bouwen zal slagen is maar de vraag. Voor de realisatie is hij afhankelijk van een investering van de provincie Limburg van 100 miljoen euro om het totale kostenplaatje van 530 miljoen te dekken. Opmerkelijk is het laatste voorstel om naast de nagemaakte ‘Grand Canyon’, vulkaan ‘Vesuvius’ en de ‘Mount Everest’ ook een ‘Limburg Plaza’ toe te voegen. In dit plan wordt Het Vrijthof nagebouwd en omringt met Limburgse blikvangers zoals de Sint Janskerk en het Romeins Badhuis. Een briljant idee of een gekunsteld plan om de provincie over de streep te trekken? Het naamgebruik ‘Limburg’ is immers geld waard, zo is gebleken.

Is het wel een goed plan om NWW te concentreren op één plek? Dit zou ongetwijfeld gevolgen hebben voor het toerisme in de rest van onze provincie, een van de belangrijkste pijlers van de Limburgse economie en bron van inkomsten voor veel kleine ondernemers en horeca. Is de grootschaligheid van NWW niet vergelijkbaar met een XL-supermarkt die de kleine kruidenier verdringt? Zou de provincie niet veel beter kunnen investeren in het hoogwaardiger maken van het bestaande toeristisch aanbod in Limburg en het vergroten van het culturele en recreatieve aanbod? Door te investeren in onze natuur, de verbetering van fiets- en wandelpaden zouden we onze provincie nóg aantrekkelijker kunnen maken voor bezoekers die Limburg vooral waarderen om haar rust, natuur en landschap. Door te investeren in musea, een internationaal festivalaanbod en onze authentieke cultuurhistorische bezienswaardigheden kunnen we de aantrekkingskracht van de hele provincie versterken. Laat deze bloeien als duizend bloemen in het Limburgs Landschap. Dat geniet meer voorkeur dan een ommuurde rotstuin.

NWW, de gemeente en provincie hebben 900.000 euro gereserveerd om de haalbaarheid te onderzoeken. Voorlopig blijven de uitkomsten echter geheim. Gezien de omvang is een vergelijking met Euro Disney in Parijs gerechtvaardigd. De Disneydroom blijkt een financiële nachtmerrie met maar liefst 1,7 miljard euro schuld (2014). Dankzij een financiële injectie van 1 miljard euro door het kapitaalkrachtige Amerikaanse moederbedrijf is het al drie keer ontsnapt aan een faillissement. Als zoiets in Parijs al niet werkt, waarom zou dat in Brunssum wel lukken? Bovendien moet je blijven investeren om een dergelijk park aantrekkelijk te houden. Gelijktijdig wordt de Buitenring Parkstad in de strijd geworpen als noodzaak voor NWW. Het heeft er dan ook alle schijn van dat de huidige politieke machthebbers voorbereidingen treffen om de beurs te trekken en om hiermee zelfs budgetoverschrijdingen voor de Buitenring te rechtvaardigen. Het plan NWW en de Buitenring zijn samen goed voor 1 miljard (!) euro, waarvan 60 procent met gemeenschapsgeld wordt betaald. Let wel, het gaat om enorm veel gemeenschapsgeld dat alle Limburgers toebehoort. Dit geld zou beter geïnvesteerd kunnen worden in versterking van de bestaande toeristische economie of zaken die maatschappelijk meer van nut zijn, dan in een plan waarvan de haalbaarheid vooralsnog niet is aangetoond!

Dit artikel is geschreven door fractievoorzitter Daan Prevoo en is onlangs gepubliceerd in de Limburgse kranten.

U bent hier